Galko
Ľubomír Galko. PHOTO: Redakcia / archív ĽG.

Ľubomír Galko: 10 otázok a odpovedí o vojenskej čate koaličného zlepenca

Slovenskom už niekoľko dní otriasa škandál „kapitán Danko“ a „plukovníci Smer-SD“. Prinášam desať otázok a odpovedí z pohľadu bývalého ministra obrany, ktorého by takéto povýšenie nikdy ani len nenapadlo zrealizovať.

1) Je konanie ministrov obrany Martina Glváča a Petra Gajdoša, ktorí povýšili politikov v tichosti tak, že ich nechali preskočiť 5-8 hodností amorálne?

Odpoveď : ÁNO.

A to bez akejkoľvek diskusie. Vojenské hodnosti nie sú knižky alebo fľaška vína, ktoré chcete podarovať priateľom alebo kolegom, za to, že ich máte radi. Vojenská hodnosť je niečo, čo si treba zaslúžiť a poctivo odrobiť. Ani jeden z povýšených politikov nemal byť povýšený. Neabsolvoval dôstojnícku školu, nemá potrebné vzdelanie, kurzy, preškolenie, nič. S ani jedným sa nerátalo na nejakú konkrétnu funkciu. A ak by aj, do úvahy by prichádzalo povýšenie len o jeden hodnostný stupeň.

2)  Porušili Martin Glváč a Peter Gajdoš zákon?

Odpoveď : NIE

Aspoň teda pravdepodobne nie. „Iba“ ho zneužili, lebo na rozdiel od povyšovania profesionálnych vojakov, ktoré je v zákone pomerne precízne upravené, povyšovanie vojakov v zálohe je v legislatíve definované vágnejšie. Nikto pri tvorbe legislatívy totiž nepredpokladal, že by sa našiel niekto, kto ju takto hrubo zneužije. Peter Gajdoš neporušil teda zákon určite. Martin Glváč by ho porušil, ak by povýšil aj politikov nad 55 rokov (páni Jahnátek a Glváč). Z posledných vyjadrení to však vyzerá tak, že personálny rozkaz o ich povýšení síce podpísal ale nespravil ďalšie kroky, aby nadobudol tento rozkaz právoplatnosť (zavedenie dokumentov v personálnom úrade v Liptovskom Mikuláši, následne evidencia vojakov v zálohe na príslušnom Obvodnom úrade). Takže svojich kolegov de facto oklamal (lebo tí si až doteraz mysleli, že sú páni plukovníci). Ale zákon neporušil.

Táto kauza je len ďalším príkladom toho, že aj keď budete mať hocijaký skvele napísaný zákon, ak niekto chce, vždy nájde spôsob, ako ho zneužiť. Ak je pri kormidle človek, ktorý má k tomu sklony, urobí to.

3) Je rozhorčenie vojakov, ich manželiek alebo rodín pochopiteľné?

Odpoveď : ÁNO

Mnohí z nich tvrdo pracujú na každom svojom jednom povýšení (o jeden hodnostný stupeň). Denne cvičia, pomáhajú pri živelných pohromách, chodia na zahraničné misie a operácie medzinárodného krízového manažmentu a sú pripravení položiť za svoju vlasť život. Niektorým často povýšenie utečie a nedostanú ho, lebo nesplnia nejakú podmienku (napríklad určitý stupeň jazykovej vybavenosti, nejaký limit pri fyzických previerkach a podobne). Preto je absolútne pochopiteľné ich rozhorčenie, keď vidia, že vyvolení sú povýšení o niekoľko hodnostných stupňov bez akéhokoľvek pričinenia.

4) Je pri povyšovaní rozdielna hodnosť medzi kapitánom alebo plukovníkom v zálohe alebo kapitánom či plukovníkom – profesionálnym vojakom?

Odpoveď : NIE.

Pretože v prípade vojnového konfliktu môžu byť obaja poverení rovnakými úlohami. Nehovoriac o tom, že kapitán – profesionálny vojak raz tiež môže odísť z Ozbrojených síl a bude vojakom v zálohe. Vyššie uvedené tvrdenie si len vinníci povýšenia – obaja ministri obrany aj politici, ktorí boli povyšovaní, zvolili za svoju komunikačnú stratégiu, aby znížili vážnosť ich prešľapu. Dosť nešikovná a priehľadná stratégia.

5) Spravil Martin Glváč väčší prešľap ako Peter Gajdoš?

Odpoveď : ÁNO.

Zatiaľ, čo u Petra Gajdoša ide pri povýšení predsedu NRSR o ojedinelý úlet, Martin Glváč povyšoval politikov plošne, takpovediac bez ladu a skladu. Jediným kritériom bolo, že to boli jeho stranícki kolegovia zo strany Smer – SD, alebo nominanti tejto strany. Verejnosť navyše ani nevie, koho všetkého povýšil, dnes sa hovorí dokonca už aj o nejakých vysokých úradníkoch ministerstva obrany, nielen politikoch. Ak by tomu bolo tak, ukázalo by sa, že Martin Glváč rozdával hodnosti doslova ako osobné provízie.

Viac..  Jozef Mihál: Nástup umelej inteligencie všetkých zaskočil, na stole je prvý zákon jej regulácie

6) Hovoril Martin Glváč pravdu, keď na margo povýšenia Roberta Fica do funkcie plukovníka povedal, že sa jedná o súčasť systémového povyšovania vojakov v zálohe?

Odpoveď : NIE

Vojaci v zálohe sa povyšujú vždy na základe požiadavky Ozbrojených síl. V ideálnom prípade na základe nejakého preškolenia alebo cvičenia, hlavne v minulosti, keď ešte fungovali tzv. „manévre“, to bolo tak. Neskôr, po vzniku profesionálnych Ozbrojených síl, keď vojaci v zálohe už na cvičenia nechodia, sa povyšovanie vojakov v zálohe utlmilo a povyšovali sa prakticky len vtedy, keď niekto zomrel, alebo bol vyradený kvôli veku a uvoľnilo sa tabuľkové miesto. Povyšujú sa však vždy len vojaci, s ktorými Ozbrojené sily rátajú na nejakú konkrétnu funkciu a len o jeden hodnostný stupeň.

7) Hovoril Béla Bugár pravdu, keď povedal, že takéto veci sa diali aj v minulosti?

Odpoveď : NIE.

Na ministerstve obrany sa takéto povyšovania v minulosti neudeľovali V období, keď som bol ministrom obrany, o tom môžem hovoriť s absolútnou istotou, lebo som nikoho takto nepovýšil; ani počas obdobia mojich predchodcov sa to nedialo s takmer absolútnou istotou. Ak by existoval čo len jediný taký alebo podobný prípad v minulosti, už by sa v médiách počas uplynulých dní objavil.

8) Treba zmeniť zákon?

Odpoveď : ÁNO

Ukazuje sa, že niektorým politikom nie je nič sväté. Preto je potrebné novelizovať legislatívu a presne určiť, za akých podmienok je možné povyšovať vojakov v zálohe, striktne stanoviť, že je to možné len o jeden hodnostný stupeň a treba zvážiť, či z povyšovania zákonom nevylúčiť politicky exponované osoby. Takýto zákon do NR SR predložíme.

9) Mali by povýšení politici hodnosti vrátiť?

Odpoveď : ÁNO

V spolupráci s ministrom obrany by mali zrealizovať kroky smerujúce k ich degradovaniu na hodnosti, ktoré mali pred týmto škandalóznym povýšením. Ak je pravda, čo dnes hovoria, spadli do toho nevinne, o povýšenie nežiadali a vopred o tom ani nevedeli. Vykonanie týchto krokov by na jednej strane potvrdilo vierohodnosť ich tvrdenia a na strane druhej upokojilo rozhorčenú atmosféru v Ozbrojených silách SR, ako aj v celej spoločnosti.

10) Mali by Martin Glváč skončiť na poste podpredsedu NR SR a Peter Gajdoš ako minister obrany?

Odpoveď : ÁNO.

Obaja politici svojim konaním dokázali, že si nevážia vojakov. Obzvlášť to, že svoje konanie naďalej obhajujú, je neospravedlniteľné. Preto by mali obaja vyvodiť osobnú zodpovednosť a zo svojich postov odstúpiť.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľubomír Galko, exminister obrany a podpredseda SaS.

O Ľubomír Galko

Ľubomír Galko - exminister obrany, tímlíder SaS pre vonkajšiu a vnútornú bezpečnosť, poslanec NR SR.

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices