ZITNANSKA, Jana
Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: © European Union- EP.

Jana Žitňanská: Európsky parlament si dnes vypočul slovenské skúsenosti s mobilitou na pracovnom trhu

Únik mozgov z členských štátov a rezervy v rovnom prístupe v rámci pracovnej mobility pre ľudí so zdravotným postihnutím sa stali hlavnými témami výmeny vo Výbore pre zamestnanosť a sociálne veci EP, ktorý spolu s eurokomisárkou Marianne Thyssen otvorila v Bruseli slovenská poslankyňa NRSR Silvia Shahzad.

Poslankyňa Silvia Shahzad prijala pozvanie členky výboru EP pre zamestnanosť Jany Žitňanskej. „Práve prebiehajúci týždeň venujeme v europarlamente tomu, aby sme si vymenili skúsenosti s poslancami, ktorí pôsobia v členských štátoch. V Bruseli prijímame rozhodnutia s pôsobnosťou pre 28 krajín. Pravidelne preto vytvárame priestor poslancom z členských štátov, aby nám prišli povedať o vlastných skúsenostiach, kritike a nápadoch,“ vysvetľuje europoslankyňa.

O dôvodoch prečo Jana Žitňanská v mene svojej politickej skupiny pozvala na zasadnutie výboru práve poslankyňu Shahzad hovorí: V Európskom parlamente často prijímame opatrenia týkajúce sa pracovného trhu. Ja sa pomocou pozmeňovacích návrhov vždy snažím, aby sme mysleli aj na ľudí so zdravotným postihnutím. Aby mali rovnaký prístup na webové stránky, do budov, aby boli súčasťou navrhovaných programov EÚ od úplného začiatku. Do praxe sa ale už jednotlivé opatrenia zavádzajú na Slovensku. Preto potrebujeme mať spätnú väzbu práve odtiaľ. Silvia Shahzad je poslankyňa, ktorá sa venuje práve odstraňovaniu bariér na pracovnom trhu a jej postrehy považujem za veľmi cenné pre našu prácu.“ 

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Silvia Shahzad vo svojom vystúpení upozornila na problém s fenoménom tzv. úniku mozgov, ktorý Slovensko akútne pociťuje v súvislosti s absolventami lekárskych fakúlt.

Rovnako upozornila na to, že hoci sloboda pohybu pracovnej sily je základné právo každého občana EÚ, máme ešte veľa práce v zjednodušovaní prístupu na pracovný trh napríklad pre zdravotne postihnutých. V tejto súvislosti by poslankyňa privítala omnoho lepšiu výmenu skúseností so štátmi, ktoré úspešne pomáhajú zaraďovať zdravotne znevýhodnených na pracovný trh. „Aby dobré výsledky neostávali len na papieri, ale cítili sme ich v praxi“, uzatvorila poslankyňa NRSR Silvia Shahzad.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices