peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Ekonomike sa darí, Slovensko dostalo A+

BRATISLAVA / Slovensku sa ekonomicky darí, nezamestnanosť klesá a platy stúpajú. A vyzerá to tak, že by to mohlo pokračovať. Aspoň svetová agentúra pre hodnotenie výkonnosti ekonomiky Standard and Poor’s Slovensku verí. Ustáli sme aj našu pozíciu A+. Stále sa nám však nedarí dostať medzi tých úplne najlepších, medzi ktorými sú aj Česi.

Od agentúry Standard and Poors sme dostali hodnotenie A+ so stabilným výhľadom. A aj keď to tak nevyzerá, nie je to najlepšia pozícia. Výhľad však máme dobrý. Tabuľka ratingovej agentúry je rozdelená do hlavných troch množín a my sme na vrchu strednej. Na základe toho nám agentúra predpovedá ekonomický rast, znižovanie dlhu a pokračujúci záujem zo strany investorov.

Agentúra vo svojom hodnotení očakáva rast Slovenska v rokoch 2017 až 2020 na úrovni 3 percent ročne.  „Jaguar so sebou pritiahne ďalšie subdodávateľské investície v objeme zhruba 100 miliónov eur,“ povedala hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová.

Viac..  OZ KOVO vyzýva na naliehavú ochranu oceliarstva a zamestnanosti v EÚ

Dôvodov prečo Slovensko nepatrí medzi najlepšie krajiny je viac, napríklad regionálne rozdiely, starnutie populácie a pretrvávajúca dlhodobá nezamestnanosť. „Dlhodobá nezamestnanosť je dlhodobým a dlho neriešeným problémom a potom je to veľký problém demografie, v tom sme úplne zle na tom,“ povedal analytik J&T banky Stanislav Pánis.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk 

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices