europsky parlament
Európsky parlament. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä Energetickú úniu a Erasmus+

Rozprava o zákaze vstupu do USA pre občanov siedmich krajín

Lídri politických skupín v Európskom parlamente budú v stredu po zahájení plenárneho zasadnutia diskutovať o obmedzeniach vstupu na územie USA zavedených na základe výkonného nariadenia prezidenta Donalda Trumpa. Rozprava bude zaradená do programu schôdze v stredu po jej otvorení.

Budovanie energetickej únie: Rozprava o ďalšom postupe

Poslanci budú v stredu od 15h00 diskutovať s podpredsedom Európskej komisie Marošom Šefčovičom o druhej správe o stave budovania energetickej únie.  

Výzva na automatické uznávanie cezhraničných adopcií

Európska komisia by mala so zreteľom na najlepší záujem dieťaťa navrhnúť legislatívu, ktorá by členské štáty zaviazala k automatickému vzájomnému uznávaniu vnútroštátnych osvedčení o osvojení dieťaťa. Uvádza to návrh legislatívneho uznesenia, o ktorom budú poslanci diskutovať a hlasovať vo štvrtok. Predložený text tiež odporúča zavedenie európskeho osvedčenia o osvojení, ktoré by malo proces automatického uznávania adopcií urýchliť.

Zrušenie vízovej povinnosti pre občanov Gruzínska: Konečné hlasovanie EP
Návrh legislatívy, ktorá občanom Gruzínska umožní v prípade krátkodobých pobytov bezvízový prístup na územie EÚ, bude vo štvrtok predložený poslancom na konečné schválenie. Držitelia gruzínskych biometrických pasov by podľa nových pravidiel mohli bez víz zotrvať v schengenskom priestore za účelom napríklad dovolenky či pracovnej cesty maximálne 90 dní v rámci 180-dňového obdobia. Zrušenie vízovej povinnosti neumožní občanom Gruzínska zamestnať sa v krajinách EÚ.  

Rozprava o riešeniach migrácie v Stredomorí

Poslanci pravdepodobne do programu zasadnutia zaradia rozpravu, v rámci ktorej sa vyjadria k možnostiam obmedzenia rastúcej migrácie v centrálnej časti Stredozemného mora. 

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Erasmus+: Poslanci budú požadovať viac prostriedkov pre mládežnícke organizácie a učňov 

Možnosť zakúsiť vzdelávanie v zahraničí prostredníctvom programu Erasmus+ musí byť dostupná všetkým mladým ľuďom, nie iba univerzitným študentom, uvádza sa v návrhu uznesenia, o ktorom bude EP hlasovať vo štvrtok. S cieľom zabezpečiť rovnaké podmienky pre všetkých a zohľadniť zvýšený počet žiadostí zo strany mládežníckych organizácii budú poslanci požadovať väčšiu rozpočtovú flexibilitu programu. Zdôraznia tiež potrebu zvýšiť účasť ľudí v praktickej odbornej príprave, napríklad učňov. 

Ďalšie body programu

Bilaterálna ochranná doložka a stabilizačný mechanizmus v súvislosti s banánmi, stanovené v dohode o obchode medzi EÚ a Kolumbiou a Peru (rozprava v stredu, hlasovanie vo štvrtok)

Situácia v Južnom Sudáne (rozprava v stredu)

Kríza právneho štátu v Konžskej demokratickej republike a v Gabone (rozprava v stredu, hlasovanie vo štvrtok)

Udržateľné riadenie vonkajších rybárskych flotíl (rozprava v stredu, hlasovanie vo štvrtok)

Nulová tolerancia voči mrzačeniu ženských pohlavných orgánov (rozprava v stredu)

Integrovaný prístup k politike v oblasti športu: dobrá správa, dostupnosť a čestnosť (rozprava v stredu, hlasovanie vo štvrtok)

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices