Rakusko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Rakúsko prijme podľa novej koaličnej zmluvy menej pracovníkov z Európskej únie

BRATISLAVA / V susednom Rakúsku práve prekonali najväčšiu politickú krízu – neschopnosť koaličných partnerov spolupracovať dospela až k hrozbe predčasných volieb, v ktorých by podľa prieskumov mohli vyhrať pravicoví populisti. Vládne strany sa nakoniec dohodli. Ich program možno poteší aj krajnú pravicu. Hovorí o prísnejšej kontrole migrácie, zákaze buriek, ale aj o obmedzení počtu zahraničných pracujúcich.

„Kontroly na hraničných priechodoch budú intenzívnejšie a budú zavedené prístroje na zaznamenanie evidenčných čísiel vozidiel. Podľa potreby sa tiež zvýši počet zastavení vozidiel a dôkladnej kontroly vozidiel vrátane pasažierov,“ uvádza sa v programe rakúskej vlády. Po piatich dňoch rokovania sa koaliční partneri zhodli na dokumente, ktorý má niekoľko desiatok strán a obsahuje rôzne zaujímavosti. Napríklad navrhujú minimálnu mzdu vo výške aspoň 1 500 eur.

Rakúski koaliční politici sľubujú desaťtisíce nových pracovných miest, širokopásmový internet na školách, no napríklad aj obmedzenie počtu pracujúcich z iných krajín EÚ, teda aj zo Slovenska. „Spolková vláda sa jasne hlási k Európe a Európskej únii ako silnému hráčovi na svetovej politickej scéne. Avšak ponuka pracovnej sily v Rakúsku za ostatné roky prudko vzrástla – od roku 2010 o takmer 300 tisíc ľudí. Z toho viac ako 50 percent tvoria ľudia z nových členských štátov únie, ktorí zvýšili tlak na pracovný trh,“ píše sa tiež v rakúskom vládnom programe.

Viac..  M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices