Kissova
Jana Kiššová, podpredsedníčka SaS. PHOTO: archív SaS.

Jana Kiššová: 5 dôvodov na Holjenčíkov odchod

Dnes mal v pléne Národnej rady Slovenskej republiky vystúpiť predseda regulačného úradu, Jozef Holjenčík, kde nás mal informovať o rozhodnutiach o cenách energií na rok 2017. Od včerajšieho dňa však zaplavili médiá správy o jeho „dobrovoľnom odstúpení“, ktoré však zákulisné šumy popierali. Obavy premiéra Fica o stratu kontroly nad slovenským energetickým kráľovstvom musia byť obrovské, a tak túto agóniu spolu s Jozefom Holjenčíkom takto trápne predlžujú.

Jozef Holjenčík na rokovanie parlamentu neprišiel. Aj takto vyzerá arogancia a pohŕdanie, ktoré už roky prezentuje. Rozhodla som sa preto zverejniť svoj odkaz, ktorý som mala preňho do rozpravy pripravený.

Pán predseda,

som presvedčená, že nech nám dnes poviete čokoľvek, nemáte viac morálne a  už ani zákonné právo sedieť na stoličke predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Nielenže ste počas svojho pôsobenia na tomto úrade preň nezískali ani štipku dôvery, punc profesionality a nezávislosti, vy ste tento úrad doslova zdevalvovali. Taký je dôsledok vášho dlhoročného „snaženia“. To, čo ste za sebou zanechali, nie je len zneuctený úrad. Sú to hlavne dlhodobo klamaní a poškodzovaní spotrebitelia nedôvodne platiaci vysoké ceny energií a je to netransparentná, nesystémová a HLAVNE vylobovaná a spolitizovaná regulácia.

Už toto sú dôvody na to, aby jedna zodpovedná a príčetná vláda konala a podala prezidentovi návrh na vaše odvolanie. Naša vláda ale, žiaľ, taká nie je, žiadny návrh do dnešného dňa prezidentovi nedala, a to napriek tomu, že jeden z koaličných partnerov, predseda parlamentu a predseda SNS Andrej Danko, na vaše odvolanie apeloval a podľa medializovaných informácií to predniesol aj na koaličnej rade. Takže nie ste len zdrojom problémov spotrebiteľov a neslýchaného chaosu na domácej energetickej pôde, nie ste len zdrojom hanby a zárodkom veľkých problémov a zrejme aj pokút od Európskej komisie, ktorá nám už niekoľkokrát vďaka vašej „príkladnej regulácii“ ukázala rôznymi formami zdvihnutý prst. Ste aj zdrojom koaličných trecích plôch a sporov.

Pán predseda,

chcem vás pre toto všetko, a pre ďalšie skutočnosti, ku ktorým sa dostanem, opäť vyzvať, aby ste v sebe pozbierali zvyšky odvahy a sám odstúpili. Prestaňte už svojím konaním a svojimi vyhláseniami traumatizovať ľudí, ktorým ste sľubovali spolu s pánom premiérom stabilné alebo dokonca nižšie ceny energií, pričom ste museli vedieť, že presne opak bude pravdou. Viete to aj dnes, keď tu spolu hráte divadlo o navrátení sa k cenám z roku 2016, hoci veľmi dobre viete, že napasovať nové cenové rozhodnutia, identické s rozhodnutiami z roku 2016 na novú upravenú vyhlášku, spôsobí kopec problémov, a vonkoncom nie pre mnohých pokles cien. Práve naopak, pre mnohých ceny ešte viac porastú. Ak ste to náhodou nevedeli, mali ste nás alebo mnohých odborníkov ešte koncom minulého roku počúvať, pretože sme na túto časovanú bombu upozorňovali. Vašou odpoveďou bolo, žiaľ, len to, že politikárčime a zavádzame. Dnes pán predseda vieme, kto tu dlhodobo zavádzal. Boli ste to vy a pán premiér, ktorý mám vytapetoval celé Slovensko plagátmi o stabilných cenách.

A teraz, pán predseda, tie dôvody:

1. Jedným z nich je bezpochyby problémová cenová regulácia, na ktorú už v minulosti upozorňovala EK, napríklad v dokumente „Posúdenie národného programu reforiem a programu stability na rok 2013 pre SLOVENSKO“. Ten poukazuje na:

  • netransparentné fungovanie URSO,
  • nedostatočne odôvodnené regulácie ceny elektriny a plynu pre malé podniky,
  • absenciu relevantných analýz predchádzajúcich regulačnému rozhodnutiu,
  • umelú a nedôvodnú podporu ťažby uhlia a jeho následného spaľovania v tepelnej elektrárni Nováky.

Je zarážajúce, že všetky nedostatky, na ktoré poukázala Európska komisia už v roku 2013, neboli doteraz žiadnym spôsobom riešené, dokonca ani len riadne preskúmané. Podotýkam, že strana SaS, hlavne kolega poslanec Karol Galek, upozorňoval na väčšinu z nich.  

2. Za ďalší problém považujem váš konflikt záujmov.

Ste predsedom ÚRSO a zároveň aj predsedom Regulačnej rady, ktorá je odvolacím orgánom pre ÚRSO. Inými slovami – žalovaný a sudca v jednej osobe. Ak váš úrad vydá nejaké rozhodnutie a dotknutý subjekt sa voči nemu odvolá, rozhodovať budete zas len vy. Vy proti sebe. Na základe zákona z roku 2012, ktorý ste si sám napísali. Tomuto sa dá povedať inak, ako konflikt záujmov?

3. Ďalším dôvodom na vaše odstúpenie sú mimoriadne vážne podozrenia na vaše dlhodobé konanie v prospech istých záujmových skupín v oblasti energetiky. Nie sú to len „ľudia z brandže“, ktorí tvrdia, že podliehate rôznym lobistickým tlakom. Bol to aj predseda NR SR Andrej Danko, ktorý verejne vyslovil na vašu adresu mimoriadne vážne obvinenia z vašej závislosti na slovenských a českých oligarchoch.

4. Za ďalší, mimoriadne závažný, problém považujem tzv. G komponent (pripojovací poplatok pre výrobcov do sústavy) ako jeden z dôkazov neprofesionálnej a netransparentnej regulácie, ktorá mala navyše poškodiť výrobcov elektriny. Išlo o zavedenie nového poplatku, ktorého spornosť nebola len v nesystémovosti, ale aj retroaktivite a v protiústavnosti. Našťastie, v minulom roku bol tento poplatok Ústavným súdom zrušený pre tých, ktorí prístup do sústavy nevyužívajú. Predpokladám, že rovnaký osud postihne aj poplatok za TPS (tarifa za prenosovú sústavu), ktorý koncovú cenu energií tiež predražuje. Rovnako ako odvod do jadrového fondu či dividendy do SPES-u nemajú v cenách energií čo figurovať. V najbližšej dobe bude zaujímavé sledovať, kto bude znášať finančnú ujmu zo zrušenia protiústavného G-komponentu. Som si istá, že to nebudete vy, pán Holjenčík. Budú to opäť občania.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

5. Poslednou kvapkou v pohári bol dôkaz o vašej závislosti na pokynoch z úradu vlády. Tým dôkazom bola situácia, kedy vás premiér Fico v priamom prenose zaúkoloval zmeniť ceny energií cez cenové rozhodnutie a vrátiť ich na úroveň roku 2016. Vy ste tento pokyn bezodkladne vykonali. Takéto konanie je v hlbokom rozpore s tým, čomu veľmi striktne hovorí naša aj európska legislatíva NEZÁVISLÝ ÚRAD.

6. A pre krátkosť času spomeniem už len jeden dôvod. Respektíve to je skôr otázka.

Na jednom stretnutí so zástupcami istej skupiny spoločností ste mali upozorniť na výhody nového nastavenia vyhlášok o cenovej regulácií, obzvlášť tej vodárenskej. Zúčastnených ste mali upozorniť, že vyhláškou im poskytujete možnosť precenenia majetku tak, aby si ho, hoci už odpísaný, mohli opäť zaradiť do odpisov a zvýšiť tak svoje príjmy. Stačiť by im na to mal posudok znalca, napríklad takého, ktorý je členom Komory znalcov, ktorej ste, prekvapivo, prezidentom. Súčasne ste sa im mali priznať, že vám je jedno, či ceny stúpnu alebo nie, že to nie je vašou prioritou. Ak by sa potvrdila autenticita vašich slov, potom by to bol dôkaz, že stabilita je pre vás rovnako dôležitá ako pre Roberta Fica. Konkrétne stabilita ziskov regulovaných subjektov, ale hlavne znalcov, o ktorých sa dojemne staráte, čo sa prejavilo napríklad aj pri minuloročných kontrolách v distribučných spoločnostiach. Na tieto kontroly sa poskladali daňoví poplatníci, konkrétne sumou 1,8 mil. eur. Čiže ešte aj audit, ktorého výsledkom malo byť zníženie poplatkov, zaplatili občania. Opak je však pravdou, čo mnohí zistili v januári na zálohových platbách. Budem rada, pán predseda, ak odpoviete jasne na otázku, či ÚRSO takzvané regulačné odpisy zaviedol na už odpísaný majetok regulovaných subjektov a či tieto odpisy uznáva ako oprávnený náklad. A koľko peňazí táto „rekvalifikácia majetku“ stála.

Vážené dámy, vážení páni,

Viete, čo je na tomto všetkom najabsurdnejšie?

Že toto všetko, čo som uviedla, nebolo len s tichým súhlasom vlády Smeru-SD, bolo to dokonca s jej účinnou pomocou. Preto dnes vláda nemôže a hlavne nechce konať a aj výzvy predsedu parlamentu nie sú zatiaľ voči silne angažovanému SMER-u nič platné. Zatiaľ.

Slovensko sa dnes ocitá v situácii, keď sa do regulovaných subjektov dostali česko-slovenskí oligarchovia, ktorí bezohľadne tlačia na výnosy. Do týchto obchodov vstupujú so silným presvedčením, že cesta je voľná, pretože majú krytie Smeru-SD a teda aj pána Holjenčíka. V tom sa nemýlia. Mýlia sa však v tom, že im do cenových návrhov a konečných cien prejde čokoľvek. Nie, neprejde, lebo ľudia nie sú sprostí, vedia si porovnať, koľko za elektrinu a plyn platili v minulom roku a koľko majú platiť v tomto. A toto je vec, pred ktorou sa musí skloniť každý oligarcha a aj pán Holjenčík. Nech je akokoľvek eskamotérske, zvyšovanie cien energií útočí na samu podstatu existencie Smeru-SD – na jeho podporu u voličov. Tento kľúčový aspekt pán Holjenčík prehliadol. Asi si už zvykol, že v slovenskej energetike sa môže správať ako feudál. Nie, nemôže.

A to by mohol byť piaty dôvod na jeho odchod z funkcie – strata kontaktu  s politickými reáliami, vďaka ktorým bol po dlhé roky vo funkcii. To je dôvod takpovediac pre vás, páni poslanci a poslankyne Smeru.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravila Jana Kiššová, predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, predsedníčka Komisie pre podnikateľské prostredie, podporu MSP a živnostníkov a podpredsedníčka strany SaS.

O red

Odporúčame pozrieť

Kissova SUlik

Sulík spustil aplikáciu pre nájomcov. Vypočítajte si, koľko môžete dostať. Takto postupujte

BRATISLAVA / Ministerstvo hospodárstva v utorok o jedenástej na svojej webovej stránke spustilo aplikáciu, prostredníctvom ktorej …

Consent choices