turisti
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Minulý rok potvrdil trend nárastu nocí, ktoré trávia Európania v turistických zariadeniach v EÚ

Počet nocí, ktoré obyvatelia EÚ strávili v turistických zariadeniach v rámci EÚ v roku 2016 vzrástol na viac ako 2,8 miliardy, čo je o približne dve percentá viac ako v roku 2015. Minulý rok tak potvrdil trend postupného nárastu nocí, ktoré Európania trávia v turistických zariadeniach v EÚ. Tento trend trvá od roku 2009 a prispievajú k nemu v podstatnej miere aj nerezidenti, teda obyvatelia iných štátov.  

V roku 2016 potvrdilo svoju pozíciu najatraktívnejšej dovolenkovej destinácie v rámci EÚ Španielsko (454 miliónov nocí, čo predstavuje nárast o 7,8 percenta oproti roku 2015), nasledovalo Francúzsko (395 miliónov prenocovaní, pokles 4,6 percenta oproti roku 2015), Taliansko (395 miliónov nocí, +0,5 percenta), Nemecko (390 miliónov, 2,8 percenta) a Veľká Británia (292 miliónov, -4,5 percenta).

Tieto prvé odhady, ktoré zahŕňajú noci strávené v turistických zariadeniach, či už za účelom pracovnej cesty alebo dovolenky, predstavil vo svojom článku Eurostat, štatistický úrad Európskej únie.

Najväčší nárast celkového počtu nocí strávených v turistických zariadeniach zaznamenali Bulharsko a Slovensko

Počet nocí strávených v turistických zariadeniach vzrástol v roku 2016 takmer vo všetkých členských štátoch, ktorých údaje mal Eurostat k dispozícii, pričom najväčší nárast bol zaznamenaný v Bulharsku (+17.9%) a na Slovensku (+16.0%), nasledovali Poľsko (+11.8%) a Cyprus (+10.9%). Naopak, jediný významný pokles bol zaznamenaný vo Francúzsku (-4.6%, čo predstavuje pokles o 19 miliónov nocí) a vo Veľkej Británii (-4.5%, teda pokles o takmer 14 miliónov nocí).

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Španielsko ako najatraktívnejšia destinácia v EÚ

V rámci Európskej únie narástol medziročne počet nocí, ktoré v turistických zariadeniach strávili nerezidenti (+3.6%) rýchlejšie ako tomu bolo v prípade rezidentov (+0.6%). Tento údaj platil takmer vo všetkých členských štátoch EÚ. Najväčšou výnimkou je Francúzsko, kde tento počet klesol o 8,7 percenta (takmer 12 miliónov nocí).

V absolútnych číslach bolo pre nezeridentov v rámci EÚ najatratívnejšie Španiesko (294 miliónov nocí, teda približne 22% všetkých nocí, ktoré nerezidenti v EÚ strávili v roku 2016), nasleduje Taliansko (196 miliónov, podiel 15 percent), Francúzsko (122 miliónov, 9 percent) a Veľká Británia (120 miliónov, približne 9 percent).

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices