zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 4. týždňa 2017

BREXIT MUSÍ ODOBRIŤ AJ BRITSKÝ PARLAMENT

VEĽKÁ BRITÁNIA: Najvyšší súd Veľkej Británie v súlade s očakávaniami v utorok potvrdil, že aktiváciu článku 50 Lisabonskej zmluvy, teda spustenie odchodu Británie z EÚ, musí odobriť parlament, čo znamená ďalšie spomalenie či predlženie brexitu. Aktiváciou článku 50 sa oficiálne odštartuje 2 – ročný proces odchodu z únie, v rámci ktorého sa budú vyjednávať a uzatvárať aj obchodné dohody medzi oboma zoskupeniami. „Premiérka Mayová už dávnejšie vyhlásila, že plánuje oficiálne požiadať o odchod z únie do konca marca tohto roka. Podľa očakávaní vládna strana premiérky by ju mala bez problémov podporiť. Problémy ale možno očakávať od škótskych a severoírskych poslancov, keďže tieto regióny hlasovali proti brexitu. Vo všeobecnosti by však bolo veľmi zvláštne, ak by parlament brexit neschválil a tým vlastne odmietol výsledok referenda,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Ekonomika ostrovnej krajiny vo štvrtom kvartáli vlaňajška posilnila aj napriek globálnej neistote a hrozbe „tvrdého“ brexitu. Británia zaznamenala vo 4. kvartáli medziročný rast svojej ekonomiky o 2,2 %. K rastu prispeli najmä oblasti orientované na spotrebiteľov, predovšetkým sektor služieb, maloobchod a cestovný ruch. Medzikvartálny rast HDP bol v poslednom štvrťroku na úrovni 0,6 %, pričom trh odhadoval mierne spomalenie na 0,5 %. Aj napriek pozitívnemu vývoju HDP za posledný kvartál uplynulého roka, budúcnosť krajiny je stále neistá, nakoľko stále nie je známa podoba odchodu krajiny z Európskej únie a v podstate sa skôr či neskôr očakáva spomalenie britskej ekonomiky.

USA: Hneď prvý deň po oficiálnom nástupe do Bieleho domu začal Donald Trump úradovať. V pondelok podpísal nariadenie, ktorým vypovedal zmluvu Trans-Pacific Partnership [TPP] s 11 štátmi Tichomoria, čím ruší členstvo USA v tejto obchodnej dohode. Trhy ale na tento krok nijako výrazne nereagovali. Taktiež vysvetlil generálnym riaditeľom veľkých amerických nadnárodných firiem, ako bude fungovať ním plánované zavedenie nemalej „dovoznej dane“ [ak budú vyrábať mimo USA, ale budú chcieť do USA dovážať]. Prisľúbil aj plošné zníženie dane a odstránenie regulácii pre americký priemysel. Tieto jeho prvé kroky naznačujú, že má záujem dodržať predvolebné sľuby. Plošne odmieta vstup USA do akýchkoľvek nových obchodných paktov, ktorým je aj Dohoda o transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve [TTIP] medzi USA a EÚ. V čo najbližšej dobe chce rokovať aj o zmenách v Severoamerickej dohode o voľnom obchode [NAFTA] medzi USA, Kanadou a Mexikom. V prípade, že Mexiko a Kanada neupravia podmienky tejto dohody tak, aby bola výhodná pre americkým zamestnancov, USA z nej vystúpia.

US akciový index Dow Jones Industrial Average [DJIA], združujúcich 30 najväčších amerických spoločností, v stredu prelomil hranicu 20 tisíc bodov, ktorá sa tak stáva jeho novým historickým maximom. Od zvolenia Trumpa za nového prezidenta USA sa DJIA nachádzal na dohľad tejto hladiny už niekoľkokrát, ale až v stredu sa mu ju podarilo prekonať. Prelomenie 20 tisícovej hranice odzrkadľuje neutíchajúci optimizmus na trhoch po výhre Trumpa v prezidentských voľbách. Investori od nového prezidenta očakávajú hlavne znižovanie daní a nové fiškálne stimuly pre americkú ekonomiku, ktoré by mali podporiť jej hospodársky rast.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Štvrtok bol bohatý na makrodáta z USA. Nové žiadosti o dávky v nezamestnanosti a predaj nových domov zaznamenali negatívny vývoj. Žiadostí o podporu v nezamestnanosti pribudlo za 3. tohtoročný týždeň až 259 tisíc. Očakávalo sa ale iba 247 tisíc nových žiadostí. Pri predaji nových domov v medzimesačnom porovnaní sa v decembri očakával mierny pokles -0,7 %, avšak reálne došlo k poklesu až o -10,4 %. Za Ameriku boli zverejnené aj odhady indexov PMI, pričom aspoň tie sa vyvíjali priaznivo. Index PMI kompozitný vzrástol na úroveň 55,4 bodu z predchádzajúcich 54,1 bodu a index PMI v službách sa zvýšil na úroveň 55,1 bodu, čím prekonal očakávania trhu, ktoré počítali s rastom „len“ na úrovni 54,4 bodu.

V piatok bol zverejnený anualizovaný hrubý domáci produkt za posledný štvrťrok minulého roka v USA. Rast amerického hospodárstva na úrovni 1,9 % priniesol sklamanie, keďže trh očakával rast o 2,2 %. Americká ekonomika po 3,5 %-nom raste za 3. kvartál v závere roka spomalila. Najväčší podiel na tomto spomalení rastu má deficit zahraničného obchodu, ktorý za posledný kvartál ukrojil z HDP 1,7 percentuálneho bodu.

EUROZÓNA: Minulý týždeň zverejnené výsledky z Európy v podobe predbežných indexov nákupných manažérov [PMI] boli pomerne zmiešané. V Nemecku index PMI za priemysel pozitívne prekvapil svojim ďalším rastom na slušne vysokú úroveň 56,5 bodu, pričom trh očakával „len“ 55,4 bodu. Naopak index PMI v službách zaostal za očakávaniami na úrovni 54,5 bodu a aktuálna predbežná hodnota dosiahla len hodnotu 53,2 bodu. Predchádzajúcu hodnotu aj trhové očakávania prekonal aj výrobný PMI index za eurozónu, keď dosiahol 55,1 bodu. PMI v oblasti služieb aj kompozitný PMI v menovom bloku ale v podstate stagnovali.

Index podnikateľskej dôvery z dielne mníchovského inštitútu IFO v prvom tohtoročnom mesiaci klesol na 109,8 bodu z decembrovej hodnoty 111,0 bodu, pričom trh očakával 111,3 bodu. Pesimistickejšia nálada nemeckých podnikateľov je zrejme výsledkom neistoty ohľadom budúceho smerovania zahranično – obchodnej politiky nového amerického prezidenta a taktiež výsledkom neistoty okolo brexitu.

SLOVENSKO: Ratingová agentúra S&P v piatok potvrdila rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom. Agentúra pozitívne hodnotí náš ekonomický rast, ktorý očakáva v nasledujúcich rokoch stabilný na úrovni v priemere 3 %. S&P zároveň odhaduje postupné znižovanie verejného dlhu našej krajiny, čo bude podporované aj spomínaným rastom HDP. Na zvýšenie ratingu zo strany agentúry S&P ale môžeme zatiaľ zabudnúť, keďže problémovo agentúra vidí regionálne rozdiely v našej krajine, starnutie populácie a dlhodobú nezamestnanosť. Podobný rating ako od Standard & Poor’s máme aj od zvyšných renomovaných ratingových agentúr – Fitch nás hodnotí rovnakou známkou A+ a Moody’s známkou A2.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices