sefcovic
Eurokomisár Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union- EP.

Šefčovič opäť vyráža na turné po EÚ, vysvetľovať bude energetickú úniu

BRATISLAVA / Slovenský eurokomisár zodpovedný za vznik Energetickej únie Maroš Šefčovič sa chystá na ďalšie turné po štátoch Európskej únie. 

Komisár pre oblasť klímy a energetiky Miguel Arias Cañete upozornil, že Európa je na dobrej ceste k naplneniu svojich cieľov v oblasti klímy a energetiky vytýčených na obdobie do roku 2020.

„Aj napriek súčasným geopolitickým neistotám si razí cestu vpred v ústrety čistej energii. Neexistuje žiadna iná alternatíva. Fakty hovoria samé za seba: energia z obnoviteľných zdrojov je teraz nákladovo konkurencieschopná a niekedy dokonca aj lacnejšia než fosílne palivá, zamestnáva viac ako milión ľudí v Európe, priťahuje viac investícií než mnohé iné odvetvia a vďaka nej sa naše výdavky za dovoz fosílnych palív znížili o 16 miliárd eur, dodal Cañete.

Ako ďalej uviedol Šefčovič, Energetická únia nie je iba o energii a klíme, ale jej zámerom je aj urýchliť zásadnú modernizáciu celého hospodárstva Európy tak, aby bolo nízkouhlíkové a efektívne, a aby táto modernizácia bola sociálne spravodlivá. „Takisto by sme mali posilniť vonkajší rozmer energetickej únie s cieľom posilniť vedúcu úlohu EÚ v celosvetovom meradle,“ myslí si Šefčovič.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Minulý rok bol pre energetickú úniu rokom, v ktorom sa vízia rámcovej stratégie pre Energetickú úniu vo väčšej miere premietla do konkrétnych legislatívnych a nelegislatívnych iniciatív. „V rýchlo sa meniacom geopolitickom prostredí je úspešná energetická únia nevyhnutná na ochranu dlhodobých hospodárskych záujmov a blahobytu Európy a Európanov. Preto sa v posledných mesiacoch práca na Energetickej únii sústreďovala na diplomatické rokovania v oblasti energetiky, ktoré mali za cieľ posilniť bezpečnosť dodávok energie, rozšíriť vývoz nízkouhlíkových technologických riešení EÚ a podporiť priemyselnú konkurencieschopnosť‘ Európy,“ konštatoval Šefčovič.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk 

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices