Vybor EP
Schôdza Výboru EP. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä dane a Schengen

Poslanci sa tento týždeň chystajú hlasovať o nových pravidlách pre testovanie áut. Diskutovať sa bude o tom, či by sa mali predĺžiť dočasné kontroly na hraniciach niektorých krajín. S Mariom Drahgim z ECB budú poslanci rokovať o tom, akým smerom by sa mala v najbližšom období uberať naša ekonomika.

Pred členmi hospodárskeho a menového výboru vystúpi šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi. Poslanci s ním budú hovoriť o tom, čo môžeme očakávať v oblasti hospodárskej a menovej politiky.

Výbor pre vnútorný trh sa vo štvrtok chystá hlasovať o nových pravidlách týkajúcich sa environmentálneho a bezpečnostného testovania automobilov. Vďaka novej legislatíve by malo byť testovanie nezávislejšie, okrem toho zlepšuje aj dohľad nad autami, ktoré už sú v premávke. Komisia by mohla po novom vykonávať námatkové kontroly a navrhovať stiahnutie nevyhovujúcich vozidiel z predaja.

V máji 2016 boli v reakcii na silnejúce migračné toky v niektorých krajinách schengenského priestoru znovu zavedené hraničné kontroly. O tom, či by sa na hraniciach malo kontrolovať ešte ďalšie tri mesiace, sa bude rokovať vo štvrtok vo výbore pre občianske slobody. Kontrétne ide o Rakúsko, Dánsko, Nemecko, Švédsko a Nórsko.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Osobitný výbor pre pranie špinavých peňazí a daňové úniky sa bude zaoberať tým, ako predchádzať vytváraniu tajných finančných produktov v daňových rajoch. Na jeho štvrtkovú schôdzu boli pozvaní aj predstavitelia bánk, účtovníci, právnici a novinári z Medzinárodného konzorcia pre investigatívnu žurnalistiku.

Poslanci sa tento týždeň stretnú aj so svojimi kolegami z politických frakcií. Čakajú ich prípravy na blížiace sa plenárne zasadnutie, počas ktorého sa bude hlasovať o obchodnej dohode s Kanadou CETA. V Štrasburgu sa poslancom prihovorí rakúsky prezident Alexander Van der Bellen.

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Komisia predstavila správu o stave Schengenu za uplynulý rok, ktorá zároveň stanovuje nové priority na nasledujúci …

Consent choices