online
Ilustračné PHOTO: © European Union - EP.

Európania budú môcť čoskoro plne využívať online služby pri cestovaní v rámci EÚ

Nové pravidlá budú odrážať nové spôsoby, akými Európania využívajú online služby spojené s kultúrou a zábavou, keď cestujú po EÚ.

Európania budú môcť čoskoro plne využívať služby online predplatného na filmy, prenos športových udalostí, elektronické knihy, videohry alebo hudbu pri cestovaní v rámci EÚ, a to podľa dohody, ktorú dosiahli vyjednávači Európskeho parlamentu, členských štátov a Európskej komisie. Toto je prvá dohoda týkajúca sa modernizácie pravidiel v oblasti autorských práv v EÚ podľa návrhu Komisie v rámci stratégie digitálneho jednotného trhu.

Podpredseda pre digitálny jednotný trh Andrus Ansip privítal túto dohodu, ktorá bola dosiahnutá len týždeň po dohode o veľkoobchodných roamingových poplatkoch, so slovami: „Dnešná dohoda prinesie Európanom hmatateľné výhody. Ľudia, ktorí sa prihlásili na odber svojich obľúbených seriálov, hudby a prenosu športových udalostí doma, ich budú môcť využívať počas svojho cestovania po Európe. Ide o nový dôležitý krok pri rúcaní bariér na digitálnom jednotnom trhu. Srdečne ďakujem spravodajcovi Európskeho parlamentu Jean-Marie Cavadovi, maltskému predsedníctvu Rady EÚ a všetkým stranám zapojeným do dosiahnutia dnešného kompromisu. Teraz potrebujeme dosiahnuť dohody v súvislosti s našimi ďalšími návrhmi na modernizáciu pravidiel v oblasti autorských práv v EÚ a na dosiahnutie širšieho cezhraničného prístupu k tvorivému obsahu. Spolieham sa na Európsky parlament a členské štáty, že to zrealizujú.

Komisár Tibor Navracsics, zodpovedný za vzdelávanie, kultúru, mládež a šport, uviedol: „Digitálne technológie poskytujú nové príležitosti na využívanie kultúrneho obsahu na cestách a ľudia sú nadšení ich používaním. Dnešná dohoda otvorí občanom nové možnosti a zároveň ochráni tvorcov a investorov v oblasti výroby kultúrneho alebo športového obsahu. Toto vyvážené riešenie je pozitívnym signálom pre naše úsilie vybudovať digitálny jednotný trh, ktorý ponúka nové príležitosti pre tvorcov aj spotrebiteľov.“

Nové pravidlá prenosnosti budú v súlade s novými spôsobmi, akými Európania využívajú kultúrny a zábavný obsah. V roku 2016 64 % Európanov použilo internet na to, aby hralo alebo sťahovalo hry, obrázky, filmy alebo hudbu. Čoraz viac na to používali mobilné zariadenia. V prieskume, ktorý sa uskutočnil v roku 2015, si cezhraničnú prenosnosť želal jeden z troch Európanov. Táto možnosť je ešte dôležitejšia pre mladých ľudí. Polovica ľudí vo veku 15 až 39 rokov si myslí, že prenosnosť a prístup k službe, na odber ktorej sa prihlásili, je pri cestovaní po Európe dôležitá.

Budúce nariadenie umožní spotrebiteľom prístup k ich online obsahovým službám pri cestovaní po EÚ rovnako ako doma. Napríklad, keď sa francúzsky spotrebiteľ prihlási na odber filmových a seriálových online služieb na platforme Canal+, používateľ bude mať prístup k filmom a seriálom, ktoré sú k dispozícii vo Francúzsku, keď pôjde na dovolenku do Chorvátska alebo na služobnú cestu do Dánska.

Viac..  Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Poskytovatelia online obsahových služieb ako Netflix, MyTF1 alebo Spotify overia krajinu pobytu predplatiteľa napríklad pomocou platobných údajov, existencie zmluvy o poskytovaní internetu alebo skontrolovaním IP adresy. Všetci poskytovatelia ponúkajúci platené online obsahové služby budú musieť dodržiavať nové pravidlá. Poskytovatelia služieb poskytovaných bezplatne (ako poskytovatelia verejnoprávneho alebo rozhlasového vysielania) sa budú môcť rozhodnúť, že budú svojim účastníkom takisto poskytovať prenosnosť.

Ďalšie kroky

Dohodnuté znenie musí teraz formálne potvrdiť Rada EÚ a Európsky parlament. Po prijatí sa pravidlá začnú uplatňovať vo všetkých členských štátoch EÚ do začiatku roka 2018, keďže sa uvedeným nariadením dáva poskytovateľom a držiteľom práv 9-mesačné obdobie na to, aby sa pripravili na uplatňovanie nových pravidiel.

Súvislosti

V decembri 2015 Európska komisia navrhla nariadenie s cieľom rozšíriť prístup cestujúcich v EÚ k online obsahu. Išlo o prvý právny návrh stratégie digitálneho jednotného trhu, ktorá bola ukončená v septembri 2016 prijatím moderných pravidiel EÚ v oblasti autorských práv s cieľom zvýšiť kultúrnu rozmanitosť v Európe a rozšíriť obsah dostupný online, ako aj poskytnúť všetkým online aktérom jasnejšie pravidlá. Nariadenie sa zameriava na tie online obsahové služby, kde je uplatňovanie pravidiel autorských práv najdôležitejšie. Môže ísť o platformy, ktoré poskytujú video na požiadanie (Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Mubi, Chili TV), online televízne služby (Viasat’s Viaplay, Sky’s Now TV, Voyo), služby strímingu hudby (Spotify, Deezer, Google Music) alebo elektronické trhy s hrami (Steam, Origin).Hlavným znakom týchto služieb je poskytnúť prístup k obsahu chránenému autorským právom a súvisiacimi právami, ako aj k audiovizuálnym mediálnym službám.

Dôležitosť možnosti mať prístup k online obsahovým službám počas cestovania sa zvýši od 15. júna 2017, keď nadobudnú účinnosť nové pravidlá v oblasti roamingu. Od uvedeného dňa budú ľudia, ktorí pravidelne cestujú, platiť za používanie mobilného internetu, s výhradou primeraného využívania, iba domáce ceny, a to bez ohľadu na to, kde v EÚ cestujú.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices