prokuratura
Ilustračné PHOTO: © European Union - EP.

Európska prokuratúra: Za posledných šesť a pol roka sa ju stále nepodarilo zriadiť

Rada skonštatovala, že sa nedosiahla jednomyseľná podpora pre návrh nariadenia o zriadení Európskej prokuratúry (EPPO). Tým sa otvorila cesta pre skupinu najmenej deviatich členských štátov, ktoré môžu predložiť znenie na rokovanie Európskej rade, a urobiť tak posledný pokus o dosiahnutie konsenzu o návrhu. Ak sa konsenzus dosiahnuť nepodarí, možno uvažovať o posilnenej spolupráci.

„O Európskej prokuratúre sa v zmluvách hovorí od roku 2009. Avšak za posledných šesť a pol roka sa ju stále zriadiť nepodarilo. Som si istý, že ak bude maltské predsedníctvo naďalej pôsobiť ako čestný sprostredkovateľ, dosiahne konkrétne výsledky, aby členské štáty, ktoré majú záujem o posilnenú spoluprácu, mohli takúto spoluprácu nadviazať počas tohto predsedníctva“, povedal Owen Bonnici, minister spravodlivosti Malty.

Ďalšie kroky a postup

V článku 86 Zmluvy o fungovaní EÚ sa ustanovuje, že ak sa nedosiahne jednomyseľnosť v súvislosti s nariadením o vytvorení Európskej prokuratúry, môže skupina pozostávajúca aspoň z deviatich členských štátov požiadať, aby sa znenie predložilo na rokovanie Európskej rady. Európska rada má potom štyri mesiace na dosiahnutie konsenzu.

Viac..  Európski ľudovci schválili politický manifest pre eurovoľby

Ak sa ani v tomto prípade konsenzus nedosiahne, môže skupina aspoň deviatich členských štátov vyjadriť želanie nadviazať posilnenú spoluprácu.

Kontext

Cieľom nariadenia o EPPO je vytvoriť Európsku prokuratúru. Európska prokuratúra by bola nezávislým orgánom Únie, ktorý by mal za určitých podmienok právomoc vyšetrovať a stíhať podvody proti EÚ a iné trestné činy, ktoré poškodzujú finančné záujmy Únie. Združovala by európske a vnútroštátne snahy v oblasti presadzovania práva zamerané na boj proti podvodom poškodzujúcim EÚ.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices