CETA
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európsky parlament bude hlasovať o obchodnej dohode s Kanadou

Európsky parlament bude na budúci týždeň počas svojho plenárneho zasadnutia hlasovať o Komplexnej hospodárskej a obchodnej dohode s Kanadou – CETA. Dohoda, o ktorej sa rokovalo päť rokov a štyri mesiace, môže vstúpiť do platnosti len vtedy, ak jej Parlament vysloví svoj súhlas. Ak sa tak stane, predbežne sa môže uplatňovať už v marci. V roku 2015 dosiahol obchod medzi EÚ a Kanadou objem viac ako 60 miliárd eur, očakáva sa, že po prijatí dohody CETA toto číslo porastie.

CETA by mala odstrániť všetky takmer všetky clá medzi EÚ a Kanadou. Výnimkou sú len verejné a audiovizuálne služby, doprava a niekoľko poľnohospodárskych produktov. Po jej prijatí si budeme s Kanaďanmi navzájom uznávať certifikáty na širokú škálu výrobkov, od hračiek až po elektroniku.

Ak by bola Kanada súčasťou EÚ, bola by jej siedmou najľudnatejšou krajinou (po Nemecku, Francúzsku, Spojenom kráľovstve, Taliansku a Španielsku). Čo sa týka HDP, ocitla by sa na piatom mieste, jej ročný HDP predstavuje 1,4 bilióna eur.

CETA prinesie výhody firmám i spotrebiteľom

Pre vysokokvalifikovaných odborníkov sa zjednodušia pravidlá, aby mohli svoje služby aj v Kanade. Či už sú to právnici, účtovníci, inžinieri alebo architekti. CETA poskytuje nový právny rámec na uznávanie ich kvalifikácií. Aj pre firmy bude jednoduchšie dočasne vysielať svojich zamestnancov na opačnú stranu Atlantiku.

CETA predstavuje príležitosť aj pre firmy, ktoré by chceli expandovať do zahraničia. Kanada otvorí svoje vládne tendre aj pre európske firmy a to oveľa viac ako pre svojich ostatných obchodných partnerov. Okrem toho prisľúbila, že jednoduchší procedúry verejného obstarávania a tendre bude vypisovať na jednej spoločnej web stránke. Pre malé firmy, ktoré sa chcú uchádzať o verejné zákazky na zahraničných trhoch, je totiž nedostatočný prístup k informáciám najväčšou bariérou. 

Tešiť sa môžu aj spotrebitelia. Otvorenie trhov pre nich už tradične znamená nižšie ceny a väčší výber.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Umelú inteligenciu je potrebné rámcovať, aby nám neprerástla cez hlavu

Ochrana európskych výrobkov 

Európa bude môcť do Kanady vyvážať takmer 92% svojich potravín a poľnohospodárskych výrobkov. Aj naďalej budú pritom chránené mnohé urópske zemepisné označenia (dokopy 143).

Záruky 

Všetky výrobky dovážané z Kanady musia spĺňať Európske štandardy. Normy týkajúce sa ochrany zdravia, životného prostredia sociálnych práv alebo práv spotrebiteľov nebudú dohodu CETA dotknuté. EÚ bude i naďalej regulovať bezpečnosť potravín po svojom, vrátane GMO a hovädzieho mäsa z hormónmi, ktoré je u nás zakázané.

CETA sa netýka verejných služieb, ako napríklad zdravotníctvo, vzdelávanie či dodávky vody. Členské štáty budú môcť i naďalej udržiavať svoje verejné monopoly a samé sa rozhodnúť, či chcú aby boli tieto služby verejné a univerzálne alebo aby sa privatizovali.

Nový systém na ochranu investorov 

Kontroverzný systém na riešenie sporov medi investorom a štátom bol na naliehanie Parlamentu nahradený súdnym systémom. O tom, kto bude spory riešiť, tak rozhodnú štáty a nie firmy.

Nový investičný súdny systém bude verejný a nebude založený na dočasných súdoch. EÚ aj Kanada budú môcť doň vymenovať profesionálnych a nezávislých sudcov.

Transparentnosť

Po zavŕšení rokovaní v Otawe 26. septembra 2014 bolo úplné znenie dohody voľne dostupné na internete. Vyrokovala ju Európska komisia a odobriť ju bude musieť Európsky parlament, to však neznamená, že členské štáty tu nemali žiadne slovo. Ratifikovať ju ešte budú musieť národné a regionálne parlamenty.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices