robot
Ilustračné PHOTO: © European Union - EP.

Mady Delvaux: Nová legislatíva musí zlepšiť životy ľudí a nie robotov

Budúci týždeň počas plenárneho zasadnutia bude Európsky parlament hlasovať o uznesení, v ktorom žiada Komisiu, aby pripravila legislatívny návrh ohľadne robotov a umelej inteligencie. Tento týždeň sa v Bruseli konal seminár pre novinárov, kde sa mohli oboznámiť nielen s pripravovanou legislatívou ale aj niekoľkými robotmi. Pri tejto príležitosti bola oslovená autorka uznesenia Mady Delvaux (S&D, LU), ktorá odpovedala na otázky prostredníctvom Facebooku live.

Uznesenie sa týka robotov na civilné použitie, ako sú napríklad drony, lekárske prístroje, zariadenia do domácnosti a podobe. Poslanci chcú od Komisie, aby navrhla konkrétne pravidlá pre ich používanie, napríklad to, kto by mal byť zodpovedný ak niekomu ublížia.

Diskutujúcich na Facebooku najviac zaujímalo, či kvôli robotom prídu ľudia o prácu, ako zabrániť zneužitiu technológie, ako chrániť osobné údaje a aké by mali mať roboty práva.

„Sme svedkami toho, že technológia napreduje veľkými krokmi, roboty sú už na trhu. A preto chceme od Komisie aby túto oblasť regulovala,“ vysvetľuje Mady Delvaux. Mnoho ľudí sa jej pýtalo na to, či sa máme báť o naše pracovné miesta. Spravodajkyňa si je vedomá toho, že roboty môžu pracovný trh pretransformovať, no zároveň pripomína, že ho musíme zblízka monitorovať a podporovať celoživotné vzdelávanie, aby boli ľudia pripravení na zmeny. „Nová legislatíva musí zlepšiť životy ľudí a nie robotov,“ dodáva.

Viac..  Peter Pollák: Nová legislatíva o umelej inteligencii možno už o dva roky nebude stačiť

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices