Alexander van der Bellen
Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen. PHOTO: © European Union - EP.

Alexander Van der Bellen: Idea spoločnej Európy je veľká, jedinečná a stojí za tú námahu

Pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu vystúpil rakúsky prezident Alexander Van der Bellen. Návšteva EP sa uskutočnila v rámci jeho prvej oficiálnej zahraničnej cesty po jeho nástupe do funkcie. Vo svojom emotívnom prejave pred parlamentným plénom hovoril o doterajších úspechoch EÚ a zdôraznil, že problémy, ktorým dnes čelíme, môžeme vyriešiť len spoločnými silami. Idea spoločnej Európy je podľa neho „veľká, jedinečná a stojí za tú námahu.“ 

„Dvadsať rokov po vstupe do EÚ je Rakúsko v srdci Európy a so svojím úspešným hospodárstvom je v centre spoločného trhu.“ Týmito slovami privítal rakúskeho prezidenta predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani.

Alexander Van der Bellen počas svojho príhovoru varoval pred rastúcim nacionalizmom a populizmom, ktorý sa rozmáha v mnohých krajinách. „Porušovanie ľudskej dôstojnosti, odmietanie všetkého odlišného, obmedzovanie základných práv, stavanie nových múrov a nacionalizmus nám nepomôžu vyriešiť žiaden problém. Vytvoríme tak len ďalšie,“ vyhlásil.

Podľa rakúskeho prezidenta je veľmi dôležité, aby sme posilnili spoločné európske povedomie. „Našej civilizácii sa poradilo dosiahnuť v Európe mier. Je to niečo, čo by sme nemali podceňovať a na čo by sme mali byť hrdí. Vďaka mieru môžeme spoločne dosiahnuť takú prosperitu a rast, ktorých samostatné krajiny nie sú schopné,“ povedal.

Van der Bellen verí, že „Európa môže byť so svojím systémom hodnôt založeným na práve aj naďalej príkladom pre celý svet.“ V tejto súvislosti vyzval na pokračovanie spoločného úsilia o jej zlepšovanie.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

Nakoniec na vlastnom príklade povzbudil aj ostatných pro-európsky orientovaných politikov. „Voľby sa dajú vyhrať aj vtedy, keď ste viditeľne za Európu,“ vyhlásil.

Alexander Van der Bellen

Nový rakúsky prezident bol zvolený 4. decembra 2016 v druhom kole prezidentských volieb. Ako nezávislý kandidát vyhral nad Norbertom Hoferom, ktorého nominovala Slobodná strana Rakúska (FPÖ). Svojej funkcie sa ujal 26. januára tohto roku.

Van der Bellen sa narodil vo Viedni v roku 1944. Jeho matka je Estónka a jeho otec Rus s holandskými koreňmi, ktorí našli svoj domov v Rakúsku po viacerých útekoch pred sovietskym režimom. Predtým ako vstúpil do politiky, pôsobil ako profesor ekonómie na Viedenskej univerzite. V rokoch 1994-2012 bol poslancom v rakúskom parlamente a v rokoch 1997-2008 bol lídrom rakúskej strany Zelení.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices