Justin Trudeau
Kanadský premiér Justin Trudeau. PHOTO: © European Union- EP.

Justin Trudeau: CETA zlepší život ľudí

„CETA nie je len o obchode, o dovoze a vývoze, o ziskoch, Jej cieľom je zlepšiť životy ľudí,“ povedal poslancom Európskeho parlamentu v Štrasburgu kanadský premiér Justin Trudeau potom, ako plénum schválilo obchodnú dohodu medzi EÚ a Kanadou. Trudeau je prvým kanadským premiérom, ktorý vystúpil na pôde Európskeho parlamentu.

Justin Trudeau navštívil Európsky parlament len deň po tom, ako poslanci podporili Komplexnú hospodársku a obchodnú dohodu medzi EÚ a Kanadou CETA.

V pléne Európskeho parlamentu ho privítal predseda Antonio Tajani. „Kanada a Európa hovoria tými istými jazykmi, sme dlhoroční priatelia a máme spoločné vízie do budúcnosti. Obaja chceme otvorený svet a pracujeme na tom, aby sme občanom priniesli konkrétne riešenia ich problémov,“ povedal ešte predtým, ako sa kanadský premiér ujal svojho slova.

Odporcovia medzinárodných obchodných dohôd tvrdia, že z nich mávajú prospech len veľké nadnárodné firmy a bežní ľudia kvôli nim prichádzajú o prácu. Podľa Trudeaua však obchod musí prinášať úžitok všetkým ľudom. „Žijeme v časoch, keď sa mnohí ľudia obávajú, že súčasný systém prináša výhody len pre pár vyvolených. Ich obavy sú opodstatnené,“ povedal. Môžeme to však vyriešiť, a „postarať sa o to, aby tu mali výhody všetci. A práve o tom CETA je,“ dodal.

Bude CETA príkladom pre budúce dohody, alebo je jednou z posledných?

 „CETA nie je len o obchode, dovoze a vývoze, o ziskoch. Jej cieľom je zlepšiť životy ľudí. Predstavuje komplexný akčný plán na zodpovednú hospodársku spoluprácu medzi krajinami,“ vysvetlil Trudeau.

Viac..  Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

Zjednoduší obchodovanie aj vytváranie nových pracovných miest a všetky vlády budú môcť vďaka nej i naďalej chrániť svojich občanov, životné prostredie a rešpektovať bezpečnosť potravín a osvedčené postupy pri investovaní.

„S dohodou CETA sme vybudovali niečo veľmi dôležité. A to zvlášť v tomto momente, na vašom kontinente aj na tom mojom,“ povedal. „Ak budeme úspešní, CETA sa stane príkladom pre budúce ambiciózne obchodné dohody. A ak nie, môže sa stať, že bude jednou z posledných,“ povedal.

Spoločné hodnoty 

Kanadský premiér ocenil naše spoločné vzťahy, ktoré opísal ako „prirodzené, nenútené a založené na spoločných hodnotách.“ Zdôraznil, že „v medzinárodnom hospodárstve musíme byť v dnešných časoch lídrami a nielen podliehať jeho rozmarom.“

EÚ ako model mierovej spolupráce 

Európska únia je podľa jeho slov „skutočne pozoruhodným úspechom a doteraz nevídaným modelom mierovej spolupráce.“ EÚ pochválil za to, že je hlavným aktérom pri riešené problémov, ktorým čelí celé medzinárodné spoločenstvo. „Zo silnej Európy má úžitok celý svet,“ povedal, za čo si z radov poslancov vyslúžil veľký potlesk.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices