zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 6. týždňa 2016

PRODUKCIA NEMECKÉHO PRIEMYSLU KLESLA, NOVÉ OBJEDNÁVKY ALE MIERIA NAHOR

SLOVENSKO: Ratingová agentúra Fitch Ratings potvrdila minulý týždeň dlhodobý rating našej krajiny na úrovni A+ so stabilným výhľadom. Pozitívom je podľa agentúry očakávaný hospodársky rast slovenskej ekonomiky nad 3 %, rast investícií a pokles verejného dlhu. Rast nášho HDP by mal byť podporovaný vyššou spotrebou domácností, priaznivou situáciou na trhu práce a investíciami vrátane investícií v automobilovom priemysle. Takpovediac Achillovou pätou slovenskej ekonomiky je podľa agentúry slabá infraštruktúra a vysoká nezamestnanosť medzi určitými skupinami obyvateľstva,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

EUROZÓNA: Ekonomická dôvera v eurozóne sa výrazne zlepšila. Vyplynulo to z Indexu ekonomickej nálady z dielne mníchovského inštitútu Ifo, ktorý vzrástol na 17,2 bodu z predchádzajúcej úrovne 8,2 bodu. Index vyjadrujúci súčasnú situáciu stúpol na 8 bodov a zlepšenie nastalo aj v prípade indexu očakávaní, ktorý vzrástol na 26,9 bodu. Spomedzi jednotlivých krajín sa najvýraznejšie zvýšila ekonomická dôvera v Nemecku, Holandsku a Írsku, naopak pesimizmus pretrváva hlavne v Grécku, Taliansku a Portugalsku. Rast Ifo indexu napovedá, že ekonomika menového bloku by sa v nadchádzajúcom období mala vyvíjať priaznivo.

NEMECKO: Produkcia v nemeckom priemyselnom sektore v záverečnom mesiaci uplynulého roka oslabila medzimesačne o -3 % a medziročne o -0,7 %. Predovšetkým v medzimesačnom porovnaní ide o výraznejší pokles, keďže v novembri vzrástol priemysel krajiny o 0,5 %. Priemyselné odvetvie Nemecka však „zachránili“ údaje o raste priemyselných objednávok, ktoré zasa výrazne prekonali očakávania, a to vďaka domácemu dopytu a dopytu z iných častí eurozóny. Pozitívne sa počas uplynulého roka vyvíjal aj nemecký export. Obchodná bilancia najväčšej európskej ekonomiky dosiahla za rok 2016 rekordný prebytok, a to predovšetkým vďaka zvýšenému dopytu z krajín EÚ.

GRÉCKO: Medzinárodný menový fond MMF označil Grécko za úspešné pri ozdravovaní verejných financií a oživovaní ekonomiky. Grécka ekonomika niekoľko rokov bojuje s recesiou, v nasledujúcich rokoch by sa však mala vymaniť z červených čísiel a zaznamenávať rast HDP v priemere okolo 1 % resp. mierne pod touto úrovňou. Problémom však podľa fondu zostáva vysoká úroveň verejného dlhu, ktorá bude zrejme v dlhodobom horizonte neudržateľná. Aktuálne dlh Grécka predstavuje zhruba 180 % HDP. Grécko je od medzinárodnej pomoci závislé už od roku 2010, kedy stratilo kvôli vysokej zadlženosti možnosť financovať sa na finančných trhoch.

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

USA: Spoza brehu Atlantiku prišli uplynulý týždeň dáta z trhu práce. Čo sa týka nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti, tak tie prekvapili pozitívne, keďže ich v minulom týždni pribudlo menej [234 tis.] ako sa očakávalo [249 tis.].

Šéfka Medzinárodného menového fondu MMF Christine Lagardeová vo svojom víkendovom prejave v Dubaji uviedla, že politika nového amerického prezidenta Donalda Trumpa je z krátkodobého hľadiska pre ekonomiku USA prospešná. Plánované investície do infraštruktúry a očakávané daňové reformy by mali podľa Lagardeovej podporiť americkú ekonomiku. Zároveň však uviedla, že nová hospodárska politika USA obmedzí medzinárodný obchod a trhy a ostatné ekonomiky sa na to musia pripraviť. Ako problematické sa podľa nej javia rastúce úrokové sadzby, posilňovanie sa US dolára a protekcionizmus.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices