europsky parlament
Plenárne zasadnutie poslancov Európskeho parlamentu. PHOTO: © European Union- EP.

Roboty, CETA a budúcnosť EÚ: Najdôležitejšie udalosti februárového plenárneho zasadnutia

Februárovému plenárnemu zasadnutiu v Štrasburgu dominovala obchodná dohoda s Kanadou CETA, ktorej poslanci v stredu povedali svoje áno. Deň na to v pléne vystúpil kanadský premiér Justin Trudeau. CETA podľa jeho slov nie je len o obchode a ziskoch ale aj o tom, ako zlepšiť život bežným ľuďom. Poslancom sa prihovoril aj nový rakúsky prezident Alexander Van der Bellen. Plénum prijalo nové legislatívne opatrenia proti terorizmu a na programe bolo aj budúce inštitucionálne usporiadanie EÚ.

V stredu poslanci vyslovili svoj súhlas obchodnej dohode s Kanadou CETA. Deň na to sa im v pléne prihovoril kanadský premiér Justin Trudeau. „S dohodou CETA sme spoločne vybudovali niečo dôležité. A to práve v týchto časoch, na vašom kontinente aj na tom mojom,“ vyhlásil. EÚ je podľa neho kľúčovým hráčom pri riešení problémov, ktorým čelí celé medzinárodné spoločenstvo.

Ďalším hosťom v Štrasburgu bol rakúsky prezident Alexander Van der Bellen. Jeho utorková návšteva Európskeho parlamentu bola jeho prvou zahraničnou cestou potom, ako bol v decembri zvolený za hlavu krajiny. Hovoril o doterajších úspechoch EÚ a zdôraznil, že problémy, ktorým dnes čelíme, môžeme vyriešiť len spoločnými silami. Idea spoločnej Európy je podľa neho „veľká, jedinečná a stojí za tú námahu.“

V stredu Parlament prijal dva nové legislatívne návrhy na boj proti terorizmu. Jeden z nich kriminalizuje už samotnú prípravu teroristického útoku, ako je napríklad školenie alebo vycestovanie za teroristami. Druhý zavádza povinné kontroly občanov tretích krajín aj Európanov na vonkajších hraniciach EÚ a overovanie ich pasov v databázach.

Plénum prijalo aj prísnejšie pravidlá  na boj proti klimatickým zmenám. Počet povoleniek, na trhu s uhlíkom sa bude každoročne znižovať o 2,2% (doteraz to bolo o 1,74%) a zdvojnásobí sa rezerva stability trhu. Do nej sa „ukladajú“ zvyšné povolenky, aby ich na trhu nebol prebytok a aby tak neklesali ich ceny. Firmy by to malo motivovať k tomu, aby hľadali ekologickejšie riešenia.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

V stredu parlament odhlasoval tri uznesenia o budúcnosti EÚ. Požaduje tu napríklad posilnenie eurozóny a demokracie v Únii.

Na celom svete dnes existuje približne 1,7 milióna robotov. Stávajú sa súčasťou bežného života, no doteraz nie sú riadne právne regulované. Parlament preto žiada Komisiu, aby prišla s legislatívnym návrhom, vrátane pravidiel na to, kto by mal byť zodpovedný za škody, ktoré môžu spôsobiť.

Nízkorizikové biologické pesticídy, založené napríklad na mikroorganizmoch biologického pôvodu, feromónoch či esenciálnych olejoch, by mohli nahradiť konvenčné prípravky, ktoré majú negatívny vplyv na životné prostredie a ľudské zdravie. Parlament v stredajšom uznesení vyzval členské štáty, aby neotáľali pri schvaľovaní nízkorizikových alternatív, a požiadal Európsku komisiu, aby predložila návrh na revíziu aktuálnych pravidiel s cieľom urýchliť proces ich autorizácie. 

V utorok sa znovu rokovalo o dlhovej kríze v Grécku. Krajina by mala v júli tohto roku splatiť ďalších 7 miliárd eur.

V stredu Parlament schválil dve nelegislatívne uznesenia, ktoré hodnotia reformné úsilie Albánska a Bosny a Hercegoviny za rok 2016. Albánsko by podľa poslancov malo urýchliť reformu súdnictva. Bosnu a Hercegovinu poslanci vyzvali na prekonanie etnických a politických sporov.

Poslanci sú za to, aby boli osoby, ktoré odhalia podvody s európskym rozpočtom, chránené proti stíhaniu. Komisiu vyzval k tomu, aby tu pripravila záväzné pravidlá.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices