Artis Pabriks
Parlamentný spravodajca Artis Pabriks. PHOTO: © European Union- EP.

Artis Pabriks: Vďaka dohodám ako je CETA, len zbohatneme

15. februára Európsky parlament odobril obchodnú dohodu CETA, ktorá odstráni viac ako 99% colných poplatkov medzi EÚ a Kanadou. Do platnosti by mala predbežne vstúpiť už v apríli. „Európa nemôže existovať bez voľného a spravodlivého obchodu a bez toho, aby spolupracovala s ostatnými svetovými hráčmi,“ povedal po hlasovaní parlamentný spravodajca Artis Pabriks. Dohodu s krajinou javorového listu považuje za „zlatý štandard pre budúce obchodné pakty.“

Dohode CETA sa venujete už niekoľko rokov. Ako osobne vnímate, že jej Parlament povedal svoje áno? 

Znamená to pre mňa naozaj veľa. Vždy som veril v myšlienku spoločnej Európy a som presvedčený, že náš kontinent sa môže rozvíjať len vtedy, ak budeme spolupracovať. Prijatie dohody CETA znamená, že sa spoločne prikláňame k zdravému rozumu namiesto toho, aby sme verili populizmu. CETA mi dáva nádej, že Európska únia, jej občania i národy, môžu prekonať tieto ťažké časy. Badať u nás totiž úpadok. A keď raz padáme na dno, nemali by sme to ešte zhoršovať, ale premýšľať nad tým, ako z toho môžeme spoločne vyviaznuť silnejší.

Mnohí Európania stále majú voči dohode CETA výhrady. Čo by ste im odkázali?

V prvom rade by som bol rád, keby Európania brali do úvahy skutočné a nie alternatívne fakty. Pokiaľ tu je opozícia i rastúci populizmus, táto obchodná dohoda je pre Európu dôležitá z geopolitického i hospodárskeho hľadiska. Svet sa stáva čoraz viac protekcionistickým a pokúša sa stavať múry, no Európa nemôže existovať bez voľného a spravodlivého obchodu a spolupráce s ostatnými svetovými hráčmi. A práve toto nám CETA prináša, pre mňa je to zlatý štandard pre budúce obchodné dohody.

Počuli sme už o výhodách pre firmy a odborníkov, no čo CETA prinesie bežným ľuďom?

Bežní pracujúci ľudia nežijú na Marse, ale na Zemi. A všetko, čo pozitívne ovplyvní spoločnosť ako celok, bude mať pozitívny dopad aj na každého občana. Veľké firmy nepotrebujú dohody ako CETA, na trhy sa dostanú vďaka svojim peniazom a právnikom. Malé firmy takúto možnosť nemajú. CETA pre nich predstavuje príležitosť, aby mohli svoje produkty predávať aj na kanadskom trhu.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Vďaka dohodám ako je CETA, len zbohatneme. Vlády tak budú môcť lepšie pomáhať svojim občanom, ktorí potrebujú pomoc. Nesmieme zabudnúť ani na to, že 14% pracovných miest v EÚ existuje vďaka medzinárodnému obchodu. Ak budeme protekcionistickí, ak budeme stavať múry a rušiť dohody ako CETA, tak potom zabudnime na pracovné miesta.

Nedostávame sa však do éry, keď medzinárodné obchodné dohody prestávajú strácať na popularite?

Obchodné dohody sa  súčasnosti stali obetným baránkom. Ľudia dnes už nechcú premýšľať na základe faktov, namiesto toho si na sociálnych sieťach vyberajú svoju pravdu. Argumentovať so skutočnými faktami je dnes čoraz ťažšie.

Čo sa týka dohody  s USA – TTIP, povedal by som, že sme zatiaľ na mŕtvom bode, keďže stále nevieme, ako na ňu bude reagovať Trump. Ohľadne dohody s Európou však doteraz nepovedal nič negatívne.

Tým, že dohodu prijal Európsky parlament, sa jej ratifikácia ešte nekončí. Aké kroky budú nasledovať teraz?

Po hlasovaní v Európskom parlamente bude môcť predbežne vstúpiť do platnosti, no ešte ju musia odsúhlasiť aj národné parlamenty. Občania budú už teraz môcť vidieť jej výhody a národné parlamenty o nej budú môcť diskutovať s verejnosťou a vysvetliť, o čo tu skutočne ide. Verím, že národní poslanci sa budú pri svojom hlasovaní opierať o fakty a nie strach naháňajúce hypotézy o svetovom kolapse, ktorý by mal na svedomí medzinárodný obchod.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices