Faerske ostrovy
Ilustračné PHOTO: © European Union.

V Európe možno vznikne nový nezávislý štát

FAERSKÉ OSTROVY / Zatiaľ čo väčšina Škótov v septembri 2014 v referende nezávislosť odmietla odchod z Veľkej Británie, Katalánci sa márne dožadujú aspoň o jeho usporiadanie.

Na Faerských ostrovoch, ktoré patria k Dánsku, na to idú inak. Vláda navrhla zmeny ústavy, ktorú prerokuje parlament a potom bude nasledovať ľudové hlasovanie o ústave. Potom sa rozhodne, či bude alebo nebude súostrovie v severnom Atlantiku samostatné.

Silný odstup od EÚ

Snahy o vyhlásení nezávislosti Faerských ostrovoch nie sú novinkou, trvajú od konca druhej svetovej vojny. Podľa odhadov je počet priaznivcov a odporcov samostatnosti vyrovnaný.

V súčasnosti ide o autonómne územie patriace Dánsku, ale má vlastnú vládu, parlament aj obchodnú politiku. Na rozdiel od materskej krajiny nie je súostrovie členom Európskej únie. Vstúpiť odmietlo už v roku 1973. Pomerne silný odstup pretrváva dodnes.

Viac..  Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou

​O svojej nezávislosti na Dánsku tesnou väčšinou už raz obyvatelia rozhodli, a to 14. septembra 1946. Lenže potom sa miestne politické strany nemohli dohodnúť, ako odtrhnutie zrealizovať a nakoniec ho dánsky kráľ Kristian X. odmietol z legislatívnych dôvodov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices