utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Bavorsko zakáže nosenie buriek na verejných miestach

BAVORSKO / Najväčšia spolková krajina Bavorsko zakáže zahaľovanie tváre na vybraných verejných miestach. Počíta s tým návrh zákona, ktorý v utorok prijala bavorská vláda. Opatrenie je nasmerované hlavne proti noseniu islamských odevov zahaľujúcich celé telo ženy a závojov, ktoré zakrývajú tvár s výnimkou očí. 

„Zahaľovanie tváre bude zakázané v oblastiach verejných služieb, na univerzitách, na školách, v škôlkach, v oblastiach všeobecnej bezpečnosti a poriadku a pri voľbách,“ uviedla vláda po zasadaní.

Podpora od Angely Merkel

Komunikačná výmena prebieha nielen prostredníctvom rozprávania, ale aj pohľadov, mimiky a gest. „To tvorí základ nášho medziľudského spolužitia, našej spoločnosti a slobodného demokratického právneho systému,“ povedal bavorský minister vnútra Joachim Hermann.

Spolková vláda v Berlíne schválila vlani v decembri návrh, podľa ktorého nesmú mať počas služby zahalenú tvár úradníci a vojaci. Čo najširší zákaz úplného zahaľovania podporila v tom čase aj nemecká kancelárka Angela Merkel.

Viac..  Protestujúci poľnohospodári odovzdali Zastúpeniu EK svoje požiadavky

​Debata o nosení buriek a nikábov sa v Nemecku rozprúdila vlani v lete v súvislosti s dvojicou júlových teroristických útokov v bavorských mestách Ansbach a Würzburg.

V Nemecku žije viac ako 4 milióny moslimov, ktorí tvoria päť percent celkovej populácie. Burku alebo nikáb nosí len zlomok všetkých moslimských žien. Spolkový úrad pred migráciu a utečencov v roku 2009 urobil štúdiu, ktorá ukázala, že dve tretiny nemeckých moslimiek nenosia na hlavách ani šatku.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecko: Nová politická strana chce rozpustiť EÚ a zrušiť klimatické politiky

Nová nemecká politická strana, Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), sa v prípade úspechu v tohtoročných voľbách …

Consent choices