marihuana
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Holanďania budú môcť betrestne pestovať marihuanu

HAAG / Dolná komora holandského parlament podporila zákon, na základe ktorého by bolo možné beztrestne pestovať a vo veľkom predávať marihuanu. Legalizoval by tak stav, ktorý v Holandsku vďaka tolerancii úradov už dlho tak ako tak panuje, informovala agentúra Reuters.

Holandsko toleruje predaj marihuany v malom množstve v baroch, takzvaných coffee shopoch, jej predaj samotným prevádzkovateľom týchto zariadení a pestovanie konope je ale nelegálne. Ak by zákon schválila aj horná komora parlamentu, mali by coffee shopy možnosť získať legálne dodávateľa marihuany, a nemuseli by sa tak, ako tomu bolo mnohokrát doteraz, nechať zásobovať pochybnými firmami.

Zákon v dolnej komore podporila tesná väčšina poslancov, norma teraz poputuje do hornej komory parlamentu. Podľa holandských médií však nie je jasné, akú tam získa podporu. Zákon by sa tak mohol stať predmetom koaličných vyjednávaní pri zostavovaní vlády po voľbách, ktoré Holandsko čakajú 15. marca.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

Predaj marihuany v holandských coffee shopoch a držanie menej než piatich gramov tejto drogy prestalo byť v krajine trestné v roku 1976. Do Holandska to prilákalo okrem iného rad turistov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Utrpenie pána Šipoša a jeho rodiny stále nekončí

Pojednávanie na Okresnom súde v Trnave prinieslo nový rozsudok v tomto skoro 3 roky ťahajúcom …

Consent choices