Berlinale
Otvorenie Medzinárodného filmového festivalu Berlinale. PHOTO: © European Union.

Na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne bodoval aj slovenský film

Jedného zlatého a štyroch strieborných medveďov si na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne odniesli filmy, ktoré získali finančnú podporu z Programu Kreatívna Európa MEDIA.

Je medzi nimi aj koprodukčný poľsko-nemecko-česko-švédsko-slovenský film Agniezsky Holland Cez kosti mŕtvych, ktorý získal Cenu Alfreda Bauera pre titul, ktorý otvára nové perspektívy a slovenský film Piata loď natočený podľa knihy Moniky Kompaníkovej, ktorý bodoval u detskej poroty a získal Krištáľového medveďa v sekcii Generation Kplus.

„Podpora filmových projektov z európskych  prostriedkov prináša svoje ovocie. Filmy, ktoré boli podporené z programu Kreatívna Európa, medzi inými aj film natočený v slovenskej koprodukcii Cez kosti mŕtvych režisérky Agnieszky Holland, alebo slovenský film Piata loď sa dokázali presadiť medzi silnou konkurenciou. Európska kinematografia, ktorá vzniká aj vďaka finančnej podpore EÚ, má svoje neoceniteľné miesto vo svete filmu,” uviedol vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Dušan Chrenek.

Z filmov podporených z EÚ sa najlepšie umiestnila maďarská dráma Testről és lélekről (O tele a duši) režisérky Ildikó Enyedi, ktorý získal hlavnú cenu, Zlatého medveďa pre najlepší film 67. ročníka Berlinale.  Ďalšími ocenenými filmami, ktoré vznikli aj vďaka finančnej podpore programu Kreatívna Európa MEDIA sú koprodukčná snímka Felicité režiséra Alaina Gornisa, ktorá si odniesla Veľkú cenu poroty, Aki Kaurismäki dostal za fínsko-nemecký film Toivon tuolla puolen (Odvrátená strana nádeje) Strieborného medveďa za najlepšiu réžiu a Ocenenie za umelecký prínos získala Dana Bunescu za strih filmu Ana, mon amour (Ana, moja láska).

Viac..  Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices