Slovensko
PHOTO: © European Union.

Brusel vyčíta Slovensku zlú úroveň školstva a korupciu

BRATISLAVA / Prepad školstva, korupcia, katastrofálne čerpanie eurofondov a na druhej strane dobré ekonomické výsledky. Takto nás aktuálne vidí Brusel. Slovensko hodnotila Európska komisia a každoročne si posvieti na všetky členské krajiny EÚ. 

Slovenskej ekonomike sa podľa Európskej komisie darí a patríme medzi najlepšie krajiny Európskej únii. „Slovensko je veľmi dobre hodnotené v oblasti rozpočtov, kde už v podstate niekoľko rokov po sebe sa nachádza v tej skupine krajín, ktorá má najlepší rozpočet,“ povedala z Európskej komisie Lívia Vašáková.

Okrem toho máme aj rekordne nízku nezamestnanosť, ale problém je, že medzi regiónmi sú veľké rozdiely. Samozrejme nie všetci občania cítia pozitívne dôsledky tohto rastu rovnako. Stále máme na Slovensku regióny, najmä na juhovýchode Slovenska, kde o tú prácu je núdza a tie príjmy sú podstatne nižšie, ako na západe Slovenska,“ povedala ekonóm zo SAV Vladimír Baláž. Veľkým problém ostáva čerpanie eurofondov a podľa odborníka veľa žiadateľov rozmyslí kvôli byrokracii.

Zdravotníctvo na Slovensku, ale tak dobre na tom nie je. Slováci sa dožívajú omnoho menej zdravých rokov života ako je priemer Európskej únie,“ povedala Lívia Vašáková. Muži prežijú na Slovensku v zdraví, teda nie sú hospitalizovaní alebo nemajú choroby aj napriek zlepšeniu ani nie 55 rokov. V únii je priemer takmer 62 rokov.

Viac..  EÚ zrejme umožní retroaktívne clá pre čínske elektromobily

A nielen zdravie, ale ale aj úroveň našich vedomostí nám vytýka Brusel. Študijné výsledky žiakov sa totiž stále zhoršujú. Vyšlo to tak aj naposledy z medzinárodného testovania PISA, ktorý je považovaný za jedno z najdôležitejších porovnávacích hodnotení.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices