miskov
Juraj Miškov, predseda strany SKOK - Európski liberálni demokrati. PHOTO: redakcia/archív SKOK.

Juraj Miškov: Hovorme nahlas o výhodách nášho členstva v EÚ!

Euroskeptickú rétoriku počúvame od slovenských politikov už niekoľko rokov. V poslednom období však zosilnela do takej miery, že v našom parlamente dnes vlastne nie je žiadna (!) strana, ktorá by sa otvorene a úprimne stavala za členstvo Slovenska v EÚ.

Keď si minulý rok Briti odhlasovali odchod z Únie, bolo všetkým jasné, že sa medzi slovenskými politikmi nájdu dobrodruhovia, ktorí ten istý recept naordinujú pre Slovensko. Našli sa a začali zbierať podpisy za odchod z EÚ. Zvyšné strany v koalícii i opozícii sa tomu len prizerajú a premrhali ešte aj jedinečnú príležitosť slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Vôbec totiž túto udalosť nevyužili na intenzívnu komunikáciu pozitív Európskej únie a namiesto toho vo verejnej diskusii prevážili vnútropolitické kauzy a spory.

V čase, keď jeden členský štát opúšťa EÚ a u nás sa niektorí za odchod tiež vyslovujú, však o výhodnosti nášho členstva hovoriť musíme. A rovnako dôležité je povedať si pravdu o rizikách vystúpenia z EÚ. V dnešnej dobe je náročne a nepopulárne presviedčať pomocou faktov a argumentov, no je to správne. Ak sa o to ani len nepokúsime, neskončí sa to pre Slovensko a jeho občanov dobre.

Ak by sme však z EÚ skutočne vystúpili, Slovensko i jeho občania prídu o veľa. Je preto povinnosťou zodpovedných politikov hovoriť o výhodách nášho členstva a upozorňovať na riziká vystúpenia z EÚ. Vývoj všade na svete ukazuje, že v dnešnej dobe je náročné a nepopulárne presviedčať pomocou faktov a argumentov, ale ak na to rezignujeme, neskončí sa to pre Slovensko a jeho občanov dobre.

A pritom vstup Slovenska do EÚ nám priniesol celý rad výhod, o ktorých sa vôbec alebo iba málo nahlas hovorí. Či už ide o nárast životnej úrovne z 56,9% priemeru EÚ v roku 2004 na 77% v roku 2015, kedy sme predbehli aj dva staršie členské štáty – Grécko a Portugalsko. S nárastom životnej úrovne prišiel aj rast nominálnych miezd z 477 EUR za rok 2003 na priemernú mzdu 889 EUR za rok 2016.

Za prvých 10 rokov nášho členstva v EÚ sme prijali z rozpočtu Európskej únie celkom 12,86 miliardy EUR, čo po očistení o odvody SR do európskeho rozpočtu predstavuje (pozitívnu) čistú finančnú pozíciu 6,75 miliardy EUR. Za tieto peniaze sme vybudovali napríklad 130 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest, zmodernizovali 1 830 kilometrov ciest I., II. a III triedy či 80 kilometrov železníc, zrekonštruovali elektirčkové trate v Košiciach či postavili nový Starý most cez Dunaj. Za európske peniaze sa vozíme v 115 nových vlakoch, 93 električkách a 120 trolejbusoch. Zaplatili sme rekonštrukciu 1 200 sídel a verejných priestranstiev, osadili 50 000 nových svietidiel verejného osvetlenia v 400 obciach, vybudovali 1 800 kilometrov novej kanalizácie a zrekonštruovali 43 čistiarní odpodových vôd. Zmodernizovalo sa 1050 škôl, 88 nemocníc a polikliník, ako aj 208 zariadení sociálnej pomoci. Z európskych peňazí sa priamo podporilo 788 malých a stredných podnikov, 167 vedeckých inštitúcií a 570 zariadení cestovného ruchu. Postavilo sa 26 priemyselných parkov a vytvorilo 130 000 nových pracovných miest. Obrovské fiančné prostriedky išli aj poľnohospodárom alebo na ochranu životného prostredia.

Viac..  Peter Pollák o norme Euro 7: Automobilky dostali viac času

Nehovoriac o výhodách, ktoré priniesol voľný pohyt tovaru, služieb a kapitálu či voľný pohyb osôb. V zahraničí dnes žije alebo pracuje viac ako 300 000 občanov Slovenska a študuje ďalších 30 000 mladých ľudí. V rámci výmenného programu EÚ s názvom Erasmus využilo možnosť krátkodobého pobytu a štúdia v inej členskej krajine už 40 000 slovenských vysokoškolákov. Obrovskou výhodou je aj európske občianstvo, s ktorým sa spája nielen množstvo politických práv a slobôd , ale aj prináležiaca právna ochrana. Slovák má v EÚ rovnaké práva ako Španiel alebo Nemec. Ak sa ocitne v problémoch mimo EÚ, kde Slovensko nemá diplomatické zastúpenie, môže sa obrátiť na akékoľvek zastupiteľstvo členského štátu EÚ.

Záverom nie je možné opomenúť ani výhody plynúceho zo zavedenia jednotnej meny EURO, výhody spoločnej zahraničnej, bezpečnostnej a obrannej politiky alebo také malé “vymoženosti” ako automatickú platnosť 2-ročnej záruky na všetok zakúpený tovar, možnosť vrátenia nepoužitého tovaru do 14 dní, zákaz zavádzajúcej reklamy o kvalite a cene služieb, väčšiu ochranu súkromia, bezpečnejšiu leteckú dopravu, právo na odškodnenie pri meškáni lietadla, vlaku, autobusu, európsky cestovný pas pre domáce zvieratá, zákaz testovania kozmetických výrobkov na zvieratách alebo od nadchádzajúceho leta aj zrušenie roamingových poplatkov za telefonovanie v zahraničí.

Ak nebudú politici hovoriť nahlas o tom, aké výhody má pre nás členstvo v EÚ, nemôžu sa sa potom tváriť prekvapene, že si euroskeptici a hlasy volajúce po vystúpení z EÚ získavajú čoraz viac priaznivcov.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Juraj Miškov, predseda strany SKOK – Európski liberálni demokrati a bývalý minister hospodárstva.

O Juraj Miškov

Bývalý poslanec NR SR, exminister hospodárstva a predseda strany SKOK!

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices