ZABORSKA
Slovenská europoslankyňa Anna Záborská. PHOTO: © European Union-EP.

Anna Záborská: Je stále menej hodnôt, na ktorých sa Európa zhodne

Väčšina poslancov v EP podporila na februárovom pléne tri iniciatívne správy, podľa ktorých sa potrat má považovať za základné právo každej ženy a dostupnosť jeho vykonávania má byť garantovaná. Schválila vytvorenie spoločného fondu EÚ, z ktorého budú financované potraty v rozvojových krajinách. Väčšinu, ktorá tieto tri správy schválila, tvorili poslanci zo všetkých politických zoskupení a všetkých členských štátov Únie.

Žiaľ, nie je to pre mňa žiadnym prekvapením. Roky pôsobenia v európskej politike ma naučili, že hodnôt, na ktorých je v Európe zhoda, je čoraz menej. Pritom väčšinový názor v EP je niekedy úplne odlišný od väčšinového názoru v jednotlivých členských štátoch.

Žijeme v čase, keď silnie tlak na prehlbovanie integrácie EÚ, a na posilňovanie jej kompetencií. Narastajúca hodnotová roztrieštenosť je preto vážnym dôvodom na zamyslenie a opatrnosť. O to viac, ak hovoríme o zásadných otázkach ľudskej existencie. O otázkach, kto sme a ako vnímame naše miesto vo svete. Našu zodpovednosť za seba a druhých.

Zjednodušene sa to pokúsim povedať takto: ako kresťanka som nespokojná s tým, že slovenské zákony nedostatočne chránia ľudský život. Narodila som sa však ako Slovenka, Slovensko je moja krajina. Preto budem robiť všetko čo je v mojich silách, aby bol u nás chránený ľudský život viac, a to od počatia až po prirodzený koniec. Ale ak mi nevyhovuje názor európskej väčšiny, môžem si vybrať – buď budem súčasťou EÚ alebo nie.

Patrím k pro-life orientovaným ľuďom. Chceme, aby zákony chránili každý ľudský život bez výhrad, a súčasne, aby bola rešpektovaná sloboda svedomia každého človeka. Ale dnes sme podľa zastúpenia vo vládach a parlamentoch v menšine, tak na Slovensku ako aj v Európe. A byť v menšine znamená riskovať. Napríklad aj vtedy, keď väčšina prijme zákony, ktoré podľa svojho svedomia nemôžeme poslúchnuť. Rozdiel medzi súčasnou Európou a Slovenskom je ten, že na Slovensku je väčšina ku kresťanom tolerantnejšia.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Ak sa posilní politické puto medzi jadrom Európy (krajinami, ktoré sú za väčšiu integráciu) a Slovenskom, je takmer isté, že kresťania a aktivisti pro-life hnutia budú vystavení silnému tlaku, aby sa vzdali svojich politických požiadaviek a možno dokonca robili kompromisy aj vo svojom svedomí. No ak sa toto puto oslabí, môže to mať veľmi negatívne následky pre našu ekonomiku aj bezpečnosť. Preto musíme o tom doma, na Slovensku hovoriť, a mať pripravené návrhy na riešenie. Hrať v tomto prípade „mŕtveho chrobáka“ nie je prezieravé a už vôbec nie zodpovedné.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravila europoslankyňa Anna Záborská

O Anna Záborská

Europoslankyňa /KDH/.

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Prechovávam úctu k právu na život, a rovnako k právu žien na slobodné rozhodnutie o svojom tele

Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami • Právo na umelé …

Consent choices