europsky parlament
Rokovanie v Európskom parlamente. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä víza do USA a lieky

Tento týždeň čaká poslancov Európskeho parlamentu dvojdňové plenárne zasadnutie v Bruseli. Na programe sú debaty a hlasovanie a cenách liekov, občanoch EÚ v Spojenom kráľovstve a vízach, ktoré Amerika doteraz vyžaduje od občanov niektorých krajín EÚ. Vo výboroch budú hlavnými témami reforma azylového systému a emisie z automobilov.

V stredu a štvrtok počas plenárneho zasadnutia sa budú poslanci zaoberať dostupnosťou liekov. Niektoré nové a účinné lieky bývajú pre pacientov aj zdravotné poisťovne príliš drahé. Je preto potrebné nájsť riešenie na to, aby boli dostupnejšie no aby pritom neutrpel výskum a vývoj nových liekov.  

V stredu bude plénum rokovať o občanoch EÚ, ktorí žijú v Spojenom kráľovstve. Objavili sa totiž informácie, že britské vládne oddelenie pre migráciu (Home Office) chce po brexite interpretovať ich práva dosť obmedzujúcim spôsobom.  

Bulhari, Chorváti, Cyperčania, Poliaci a Rumuni doteraz potrebujú na vstup do USA víza. Vo štvrtok bude plénum hlasovať o tom, aby Európska komisia znovu zaviedla víza pre Američanov, pokiaľ sa situácia nevyrieši.

Viac..  Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Poslanci z výboru pre občianske slobody sa budú v utorok zaoberať v poradí už treťou reformou spoločného azylového systému a tým, ktorá krajina by mala byť zodpovedná za vybavovanie konkrétnej žiadosti o azyl. 

EMIS, výbor založený za účelom vyšetrovania škandálu s automobilovými emisiami, bude v utorok hlasovať o svojej záverečnej správe. V dokumente poslanci predkladajú svoje závery a odporúčania, ako ďalej. Plénum bude o správe rokovať a hlasovať počas aprílového plenárneho zasadnutia.

O dac

Odporúčame pozrieť

emisie

Europoslanci prijali prísnejšie ciele emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy

Europarlament v stredu prijal nové opatrenia, na ktorých sa už dohodol s Radou, na posilnenie …

Consent choices