kldr
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EÚ rozšírila sankcie voči KĽDR v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN

Rada prijala právne akty, ktorými sa ukladajú ďalšie reštriktívne opatrenia voči Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR). Týmito právnymi aktmi sa transponujú ďalšie reštriktívne opatrenia uložené rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 2321 (2016), ktorá bola prijatá 30. novembra 2016.

Opatrenia zahŕňajú obmedzenia transakcií s uhlím, železom a železnou rudou pochádzajúcimi z KĽDR a zákaz dovozu medi, niklu, striebra, zinku, ako aj sôch z KĽDR. Opatrenia tiež zahŕňajú zákaz vývozu nových vrtuľníkov a plavidiel do KĽDR, sprísnenie existujúcich obmedzení v oblasti dopravy a financií, ako je napríklad zákaz mať viac ako jeden bankový účet v EÚ vzťahujúci sa na diplomatické misie KĽDR a ich členov, a obmedzenia užívania nehnuteľností zo strany KĽDR v EÚ.

V právnych aktoch sa tiež ustanovuje povinnosť členských štátov prijať ďalšie opatrenia s cieľom zabrániť špecializovanému vzdelávaniu alebo odbornej príprave štátnych príslušníkov KĽDR v oblastiach, ktorými by sa prispelo k programom KĽDR v jadrovej oblasti alebo v oblasti balistických raketových striel; ako aj povinnosť pozastaviť vedeckú a technickú spoluprácu, ktorá zahŕňa účasť osôb alebo skupín, ktoré sponzoruje KĽDR alebo ktoré zastupujú KĽDR, s výnimkou zdravotníckych výmen.

Rovnako ako v prípade existujúcich sankcií sú tieto reštriktívne opatrenia formulované tak, aby sa zabránilo negatívnym humanitárnym dôsledkom na civilné obyvateľstvo tejto krajiny. Podľa potreby preto zahŕňajú výnimky na účely živobytia a humanitárne účely.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Bezpečnostná rada OSN tiež doplnila na zoznam subjektov, na ktoré sa vzťahuje zmrazenie majetku a cestovné obmedzenia pre fyzické osoby, 11 osôb a 10 subjektov. Toto doplnenie sa do práva EÚ transponovalo rozhodnutím Rady prijatým 8. decembra 2016.

Reštriktívne opatrenia EÚ voči Severnej Kórei sa zaviedli 22. decembra 2006. Existujúcimi opatreniami sa vykonávajú všetky rezolúcie BR OSN, ktoré sa prijali po jadrových skúškach a vypustení balistických rakiet KĽDR, a zahŕňajú aj dodatočné autonómne reštriktívne opatrenia EÚ. Sú zamerané proti severokórejskému programu jadrových zbraní, jadrovému programu a iným programom zbraní hromadného ničenia a balistických rakiet. Tieto opatrenia zahŕňajú zákaz vývozu a dovozu zbraní, tovaru a technológie, ktoré by mohli prispievať k týmto programom.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices