brok
Elmar Brok, predseda Výboru pre zahraničné veci v EP. PHOTO: © European Union, 2014

„Euópa sa musí viac zjednotiť a lepšie využívať Lisabonskú zmluvu,“ tvrdí politik Elmar Brok

Európa čelí silnejúcemu vonkajšiemu tlaku: otázky vzbudzuje vnútorná a medzinárodná bezpečnosť, terorizmus, dôsledky globalizácie a ambície Spojených štátov a Ruska rozdeliť Európu.  Týmto výzvam dokáže Európa čeliť len vtedy, ak sa ešte viac zjednotí.

Akoby ústavou Európskej únie je Lisabonská zmluva. Elmar Brok z poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany (Kresťanských demokratov) tvrdí, že práve táto zmluva má obrovský politický potenciál, ktorý sa doteraz naplno nevyužíva a dodáva, „Musíme byť transparentnejší a musíme intenzívnejšie využívať hlasovanie kvalifikovanou väčšinou. Musíme sa usilovať o spoločnú obrannú a bezpečnostnú politiku, čím by sme mohli ušetriť obrovské množstvo prostriedkov.“

Členské štáty Európskej únie vynakladajú na obranu 200 miliárd eur. V porovnaní s Ruskom ide o dvojnásobok vynakladaných zdrojov a o väčší počet vojakov ako majú Spojené štáty americké.  „No sme neobyčajne slabí, pretože každý presadzuje vlastné riešenie.  V EÚ nájdeme 38 rozličných typov vojenských obrnených vozidiel. Ide o plytvanie peniazmi na istú neefektívnosť,“ tvrdí Brok.

Viac..  Chybné výrobky: prepracované pravidlá na ochranu spotrebiteľov pred škodami

„Vezmime si euroskupinu. Menou Európskej únie je euro a zodpovedajú zaň inštitúcie:  konkrétne Rada ministrov, Komisia a Európsky parlament. Vytvorenie agentúry pre 19 z 28 krajín by Európsku únie vlastne rozdelilo.“ Víziou Elmara Broka je to, že v tomto prípade by mal byť predseda euroskupiny zároveň podpredsedom Komisie, čím by sa euroskupina a Únia zblížili miesto toho, aby sa ešte viac vzdialili.

 

O oma

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices