emisie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Europoslanci žiadajú prísnejší dohľad nad testovaním áut a uplatňovanie pravidiel v rámci celej EÚ

Výbor Európskeho parlamentu, založený na vyšetrovanie škandálu s emisiami, po roku svojej činnosti prijal svoju záverečnú správu a odporúčania. Poslanci tu požadujú prísnejšie kontroly a uplatňovanie pravidiel v rámci celej EÚ.

„Ponaučili sme sa z minulosti a teraz zavedieme testovanie za riadnych jazdných podmienok a zabránime zopakovaniu škandálu,“ hovorí spoluautor odporúčaní Jens Gieseke (EPP, DE).

Výbor EMIS

Výbor pre meranie emisií (EMIS) bol založený v decembri 2015 na dobu 12 mesiacov potom, ako sa prišlo na rozdiely pri testovaní emisií v USA a EÚ a na to, že emisie namerané v laboratóriu sa nerovnajú skutočným emisiám počas jazdy. Jeho členovia vyšetrovali porušovanie legislatívy EÚ v súvislosti s meraním emisií v automobilovom priemysle, ako aj údajné zlyhania členských štátov a Európskej komisie pri presadzovaní pravidiel EÚ.

Hlavné odporúčania

Poslanci chcú, aby sa autá testovali aj za podmienok skutočnej jazdy, pretože emisie namerané v laboratóriách nezodpovedajú skutočnosti.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Autá sa testovali 20 minút v laboratóriu za umelo vytvorených podmienok a automobilky dopredu presne vedeli, ako sa bude auto chovať , vysvetľuje spoluautor odporúčaní Gerben-Jan Gerbrandy (ALDE, NL).

Poslanci požadujú prísnejší dohľad nad testovaním áut a efektívnejšie presadzovanie súvisiacich pravidiel v celej EÚ. „Potrebujeme európsky prístup a efektívnejšie kontroly,“ dodáva ďalší spravodajca Jens Gieseke (EPP, DE).

Ďalšie kroky

O oboch dokumentoch bude v apríli rokovať parlamentné plénum. Odporúčania budú predložené aj na plenárne hlasovanie.

O dac

Odporúčame pozrieť

emisie

Europoslanci prijali prísnejšie ciele emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy

Europarlament v stredu prijal nové opatrenia, na ktorých sa už dohodol s Radou, na posilnenie …

Consent choices