ZABORSKA, Anna
Europoslankyňa Anna Záborská. PHOTO: © European Union- EP.

Anna Záborská: Budeme si musieť vybrať, akú budúcnosť chceme pre Európu

Predseda Európskej komisie Jean-Paul Juncker na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu predstavil Bielu knihu o budúcnosti Európy. Načrtol v nej päť možností budúceho vývoja a vyzval europoslancov aj členské štáty k diskusii o tom, ktorý zo scenárov si vyberú.

„Každý vidí, že súčasný stav nie je dobrý. Z piatich možností, ktoré pán Juncker ponúkol, by som sa prikláňala k posilneniu spolupráce v prioritných oblastiach, kde bude EÚ schopná konať jednotnejšie a rozhodnejšie. No to zároveň znamená prestať sa venovať témam, ktoré chcú členské štáty regulovať na národnej úrovni,“ uviedla po skončení rozpravy slovenská europoslankyňa Anna Záborská.

Podľa Záborskej ide najmä o také politiky, ktorých realizácia presahuje finančné aj kapacitné možnosti jedného štátu. Patrí sem predovšetkým ochrana vonkajších hraníc, obrana a bezpečnosť, ale napríklad aj o spoločný trh, kvalita ovzdušia, alebo inovácie a vesmírny výskum. Pre Slovensko je kľúčové aj zachovanie podpory rozvoja infraštruktúry. „Heslom by malo byť nie „Viac Európy“, ale „Lepšiu Európu“. To znamená menej smerníc a nariadení, ale väčší dôraz na ich dodržiavanie,“ dodala Anna Záborská.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices