brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Brexit sa blíži, Slovensko sa pripravuje

BRATISLAVA / Všetci, ktorí plánujú ísť alebo ostať v Británii po jej odchode z Európskej únie, by mali byť obozretní. Nikto nevie, aké presne to bude. Zároveň to bude ako pri rozvode najmä čo sa týka vzájomných účtov. Vyhlásil to štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok.

Odchod Británie z Európskej únie sa blíži. Briti zvolili takzvaný hard brexit. Aké to presne bude, to nikto nevie. Na ministerstve zahraničných vecí sa v stredu tí, čo majú k tomu čo povedať.

Výsledkom koordinačnej medzirezortnej skupiny bude príprava vládneho materiálu. Jedny z najťažších rokovaní považuje Ivan Korčok tie o finančnom vyrovnaní. „Kto a ako zaplatí účty. Je to ako pri rozvode,“ vysvetlil.

V právach občanoch vyzýva k obozretnosti. Nikto si nemyslí, že by Británia zatvorila hranice, ale pravidlá o pobyte a pohybe sa zmenia.

„Podmienky sa zmenia, ale v súčasnosti nie sú známe,“ priznal Korčok.

Ťažké a neisté časy

Na oboch stranách kanála sa zatiaľ hovorí o priateľstve, ktoré nemá skončiť.

„Sú to ťažké a neisté časy. V každom prípade Británia sa neuzavrie do seba, ale bude spolupracovať s našimi priateľmi a kolegami na kontinente,“ priblížil šéf britských labouristov Jeremy Corbyn.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Svoju takzvanú Bielu knihu predstavila aj Európska komisia. Obsahuje päť scenárov, akým smerom by sa Únia po brexite mala uberať. Ide najmä o ešte väčšiu spoluprácu, čomu ale protirečia predvolebné prieskumy vo viacerých krajinách.

Odchodom z Únie príde británia aj o dve dôležité agentúry. Pre banky a pre liečivá. Slovensko je jednou z piatich krajín Európskej únie, kde zatiaľ žiadna európska inštitúcia nesídli. Niektoré krajiny majú údajne vytipované už objekty.

„Netrúfam si posúdiť, aké sú naše šance oproti ostatným krajinám,“ priznal štátny tajomník rezortu zdravotníctva Stanislav Špánik.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.skRichard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices