Janusz Korwin-Mikke
Janusz Korwin-Mikke, europoslanec z Poľska. PHOTO: European Union 2017.

Ženy sú hlúpejšie, musia zarábať menej! Povedal europoslanec

ŠTRASBURG / Nežnejšie pohlavie je slabšie a podľa poľského europoslanca aj hlúpejšie. Musia teda zarábať menej. Na pôde Európskeho parlamentu to povedal Janusz Korwin-Mikke. Kvôli výrokom ho teraz vyšetrujú. Kontroverznému politikovi hrozí pokuta, dočasné zbavenie hlasovacích práv a účasti na aktivitách parlamentu.

„Samozrejme, že ženy musia zarábať menej ako my. Sú slabšie, menšie a menej inteligentné,“ povedal poslanec, ktorý je svojimi výrokmi dobre známy. Svoje vyhlásenie podporil argumentom, že v rebríčku stovky najlepších šachistov sveta nie je ani jedna žena, píše Euronews.

„Ide o vyjadrenie pána, ktorý si dlhodobo získava pozornosť  negatívnymi výrokmi na adresu iných. Skôr ako prácou je teda známy urážkami. Takéto správanie samozrejme nemá miesto v slušnej spoločnosti,“ povedala pre EuropskeNoviny.sk slovenská europoslankyňa Jana Žitňanská.

Hajlovanie a facky

Výrok nenechal chladným španielsku poslankyňu Iratxe Garcia Perez.„Viem, že vás veľmi rozčuľuje a znepokojuje skutočnosť, že my ženy môžeme reprezentovať občanov na rovnakej úrovni ako vy. Mám dojem, že musím brániť európske ženy proti mužom, ako ste vy,“reagovala.

Viac..  Titul Európsky strom roku získal buk menom "Srdce záhrady"

Predsesa Európskeho parlamentu Antonio Tajani, že na základe sťažnosti niekoľkých poslaneckých kolegov zaháji interné vyšetrovanie. Politik už v minulosti na seba upozorňoval rasistickými, antisemitskými poznámkami.

V roku 2015 ho parlament protestoval za hajlovanie v zasadacej sále. V roku 2014 naopak uštedril facky svojmu oponentovi, niekdajšemu disidentovi a ministrovi Michalovi Bonimovi.

AKTUALIZOVANÉ:

VIDEO: Poľské novinárky konfrontovali europoslanca aj s jeho výrokmi. 

O red

Odporúčame pozrieť

zeny

Akčný plán pre rodovú rovnosť: Globálne oživenie sa musí niesť v znamení práv dievčat a žien

Európska komisia a vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku v stredu predložili …

Consent choices