zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 8. týždňa 2017

V CENTRE POZORNOSTI BOLO GRÉCKO A FRANCÚZSKE VOĽBY

EURÓPSKA ÚNIA: Uplynulý týždeň sa uskutočnilo zasadnutie Eurogroup [ministri financií členských štátov eurozóny], na ktorom sa opäť raz riešila grécka otázka. Podľa šéfa Eurogroup Dijsselbloema eurozóna obnoví rokovania s Gréckom o podmienkach, ktoré musí krajina splniť, ak chce získať ďalšiu časť finančnej pomoci z tretieho záchranného programu. Podľa zverejnených informácií by európski veritelia Grécka mali súhlasiť s tým, aby boli zmiernené niektoré podmienky poskytnutia tejto pomoci – napríklad niektoré výdavkové škrty a zvyšovanie daní, ktoré sa od Grécka požadovali. S požiadavkou zmiernenia podmienok finančnej pomoci Grécku prišiel Medzinárodný menový fond MMF, ktorý odmietal poskytnúť svoj príspevok do záchranného programu, keďže sa domnieva, že z dlhodobého hľadiska je grécky verejný dlh neudržateľný a krajina potrebuje úľavy. Podľa aktuálnych informácií by sa MMF mal nakoniec pripojiť do programu pomoci pre Grécko,“ uviedol analytický tím Poštovej banky

Počas uplynulého týždňa boli zverejnené veľmi slušné výsledky indexov nákupných manažérov [PMI] z Nemecka a z eurozóny. Všetky výsledky prieskumov medzi podnikateľmi, či už vo výrobe alebo v službách dopadli lepšie ako očakával trh, a to ako v eurozóne tak aj v Nemecku. Takisto všetky tieto indexy podnikateľskej nálady si prilepšili oproti svojím predchádzajúcim úrovniam a celkovo sa nachádzajú na najvyšších úrovniach za viac ako 5 rokov. Priaznivé dáta z Európy potvrdzujú, že ekonomike sa darí, a výrazne tromfli aj americké dáta. Zverejnené totiž boli aj PMI indexy aj spoza brehu Atlantiku. Tie však dosiahli vo februári horšie hodnoty oproti predchádzajúcemu mesiacu.

Za eurozónu bol potvrdený odhad inflácie CPI za január na úrovni 1,8 %. Ide tak o najvyšší rast cenovej hladiny za posledné 4 roky. Vývoj potvrdzuje očakávania, že ceny v menovom bloku sa „prebúdzajú k životu“.

FRANCÚZSKO: Eurodolárový menový pár je v súčasnosti výrazne ovplyvňovaní politickou situáciou vo viacerých európskych krajinách, kde sa schyľuje k voľbám. Jednou z predmetných krajín je aj Francúzsko, v prípade ktorého sa trhy obávajú možnej výhry extrémistickej kandidátky Marie Le Penovej. Minulý týždeň však privial aj optimistický vietor na trhy, keď vo francúzskych prezidentských voľbách centristický kandidát F. Bayrou podporil druhého kandidáta E. Macrona, ktorý je relatívne prijateľnejší pre trh a má zrejme ako jediný šancu poraziť Marie Le Penovú.

NEMECKO: Minulotýždňové makro dáta nasvedčujú tomu, že v najväčšej európskej ekonomike podnikateľská nálada rastie. Nemecký index Ifo [vyjadrujúci súčasnú situáciu] vystúpil na rekordné hodnoty za viac ako päťročné obdobie. Taktiež vzrástol aj index podnikateľskej dôvery, čo sa týka očakávaní, a to o 0,8 bodu oproti predošlej hodnote. Priaznivé výsledky týchto indexov mali ale len obmedzený vplyv na európsku menu, aj napriek tomu, že konsenzus trhu očakával vo februári mierne zhoršenie oproti januáru. Rast podnikateľskej nálady bol ale do určitej miery vykompenzovaný zhoršením tej spotrebiteľskej. Spotrebiteľská dôvera v najväčšej európskej ekonomike podľa prieskumu GfK mierne klesla v marci na hodnotu 10 bodov z predchádzajúcich februárových 10,2 bodu.

Viac..  Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

Nemecký štatistický úrad počas týždňa potvrdil svoj predbežný odhad rastu HDP v poslednom kvartáli minulého roka na úrovni 1,2 % medziročne a 0,4 % medzikvartálne. Zverejnil zároveň aj štruktúru rastu najväčšej ekonomiky únie. Pod medzikvartálny rast nemeckej ekonomiky sa podpísali hlavne vyššia spotreba verejnej správy a vyššia spotreba domácností. Hnacím motorom bol teda predovšetkým domáci dopyt. Zahraničný dopyt mal ale negatívny vplyv na HDP, nakoľko rast dovozu bol výrazne vyšší ako rast vývozu. Zahraničný obchod tak ubral na raste nemeckého HDP 0,4 p. b. medzikvartálne a 0,2 p. b. medziročne.

USA: Minulý týždeň prišli spoza brehu Atlantiku aj výsledky z trhu práce, ktoré majú „čo povedať“ do zvyšovania hlavnej úrokovej sadzby americkou centrálnou bankou. Nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti v USA za 6.týždeň stúpli oproti tomu predošlému o 6 tis. na úroveň 244 tis. žiadostí. Trh očakával miernejší nárast počtu žiadateľov.

Investorov do doláru počas minulého týždňa schladili slová nového amerického ministra financií Stevena Mnuchina. Ten vyhlásil, že síce podporuje schválenie novej ambicióznej daňovej reformy [o ktorej v posledných dňoch veľa rozprával prezident Donald Trump], ale k jej schváleniu môže dôjsť až v auguste. Trhy zostali sklamané, keďže očakávali skoršie prijatie reformy a navyše im chýbajú aj detailnejšie informácie o tom, čo má reforma priniesť.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices