Ilustračné PHOTO © European Union – EP.

Výbor pre poľnohospodárstvo navrhuje väčšiu podporu chovu králikov

Výbor pre poľnohospodárstvo odporúča členským štátom vyradenie batériových klietok u chovateľov králikov a zabezpečenie jednoduchších, no zdravších alternatív. Podľa výboru by lepšie sociálne a životné podmienky predchádzali chorobám a v konečnom dôsledku aj používaniu nadmerného množstva antibiotík.

„Skutočnosť, že po toľkých rokoch sme konečne hovorili o minimálnych štandardoch na ochranu králikov je úspech. Urobili sme krok správnym smerom, no potrebujeme záväzné pravidlá,“ povedal Stefan Eck z Konfederatívnej skupiny Európskej zjednotenej ľavice.

Podľa poslancov závisí na chovateľských podmienkach aj verejné zdravie. Plánujú podporiť každú členskú krajinu v tom, aby odstránila klietkové chovy a aby sa zabezpečili alternatívy, ktoré umožnia lepšiu prevenciu proti chorobám. Poslanci si myslia, že to povedie k zníženému využívaniu antibiotík, ktoré sa potom vo zvierati dostávajú k spotrebiteľom.

Zdôrazňujú tiež rovnováhu, ktorá by mala byť medzi životnými podmienkami zvierat, finančnou situáciou poľnohospodárov a medzi dostupnosťou králičieho mäsa pre spotrebiteľov. Členovia Výboru pre poľnohospodárstvo vyzývajú okrem členských štátov aj Komisiu, aby zabezpečila kvalitu dovážaného králičieho mäsa z krajín mimo EÚ.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Vyššie náklady potrebné na zabezpečenie vyššej úrovne chovu by mala Komisia kompenzovať podporou odvetvia, ale aj podporou spotreby králičieho mäsa.

O vik

Odporúčame pozrieť

mikolasik

Miroslav Mikolášik: Pesticídy nesmú ovplyvňovať kvalitu životného prostredia

Videoblogy europoslancov, poslancov a analytikov nájdete TU. Zdieľaj článok na Facebooku Zadajte Váš e-mail a …

Consent choices