EU
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európska únia hľadá smerovanie. Nad riešeniami dumajú aj naši politici

BRATISLAVA / Európska únia hľadá svoje budúce smerovanie. Tento úspešný projekt zabezpečuje svojim obyvateľom mier, prosperitu a spoluprácu celé dlhé desaťročia. Teraz sa však polmiliardová únia musí vyrovnávať s viacerými vážnymi výzvami naraz. Nad riešeniami dumajú aj slovenskí politici.

Migrácia, odchod Veľkej Británie, ruská propaganda či nevyspytateľný americký prezident Trump. Na tieto faktory i mnohé iné musí únia zareagovať, ak chce zostať konkurencieschopná a zmysluplná. Predseda Európskej komisie Jean Claude Juncker predstavil tento týždeň päť možných scenárov budúcnosti EÚ.

Svet sa rýchlo mení, vyvíja a aj únia musí reagovať na výzvy, či nebezpečenstvá. Kedysi zaznievali úvahy, že EÚ sa možno premení na akési Spojené štáty európske. Zdá sa však, že táto predstava už nie je reálna. „To znamená, že v podstate projekt federálnej Európy. Nie že by nestálo za to diskutovať o tom, ale je nepredstaviteľné, že práve na tomto sa štáty dohodnú,“ hovorí predseda zahraničného výboru František Šebej.

Slovenským politikom sa ako najlepší scenár zdá ten, aby sa únia angažovala v menšom počte oblastí, avšak efektívnejšie. Už na jar bude v únii dvojo veľmi dôležitých volieb – najprv parlamentné v Holandsku a potom prezidentné vo Francúzsku. Ich výsledok prispeje buď ku upokojeniu celkovej situácie, ale môže to dopadnúť aj tak, že nejasnosť či výbušnosť ešte viac narastie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices