europska unia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Francúzsko, Nemecko, Španielsko a Taliansko vyzvali na vznik viacrýchlostnej EÚ

BRATISLAVA / Šéfovia štátov či vlád Francúzska, Nemecka, Španielska a Talianska po stretnutí vo francúzskom Versailles zverejnili spoločné vyhlásenie. V snahe zmäkčiť dopad tzv. brexitu v ňom vyzývajú na vytvorenie Európskej únie, ktorá umožní rôznym skupinám svojich členských štátov postupovať vlastným tempom.

Lídri štyroch najsilnejších ekonomík Európskej únie sa stretli vo Versailles, aby sa pripravili na budúcnosť únie bez Veľkej Británie. Popri hlavnej téme však prerokovávali aj ďalšie súčasné problémy – migračnú vlnu, finančnú krízu či narastajúci populizmus. Podľa francúzskeho prezidenta Francoisa Holladna má zostať európska dvadsaťsedmička jednotná. Niektoré krajiny môžu napredovať a byť silnejšie bez toho, aby ostatné vylúčili. Je veľmi dôležité zostať solidárni v rámci celej dvadsaťsedmičky, ale tiež nebrzdiť schopnosť krajín rozvíjať sa v rozličnom tempe,“ povedal francúzsky prezident Francois Hollande.

Za dvoj-rýchlostnú Európu je aj Angela Merkelová. Nemecká kancelárka si myslí, že ak únia neumožní niektorým štátom napredovať rýchlejšie, dostane sa Európa do ešte väčších ťažkostí.Musíme mať odvahu pripustiť, že niektoré krajiny postupujú rýchlejšie než iné. Únia sa ale neuzatvára pred štátmi, ktoré o niečo meškajú. Je však nevyhnutné ísť vpred,“ povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Viac..  EÚ pomôže 10 regiónom zmierniť účinky populačných zmien, aj v Banskej Bystrici

Za Európsku úniu s rôznou úrovňou integrácie je aj predseda talianskej vlády Paolo Gentiloni a jeho španielsky kolega Mariano Rajoy. Štyria štátnici, ktorí sa stretli bez ostatných európskych kolegov, chcú svoj návrh predostrieť na európskom samite v Ríme koncom marca.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices