azyl
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európsky parlament sa bude zaoberať reformou azylového systému EÚ

Počas posledných rokov sa ukázalo, že súčasný azylový systém EÚ má svoje limity. Nezvládame reagovať na migračné vlny a nevieme nájsť stratené migrujúce deti. Len v roku 2016 prišlo do Grécka a Talianska 354 886 osôb. Je preto čoraz urgentnejšie azylový systém reformovať. V Európskom parlamente sa touto otázkou zaoberá švédska poslankyňa Cecilia Wikström, predstaví vo výbore pre občianske slobody svoju správu.

V apríli 2016 zverejnila Európska komisia návrh na reformu azylového systému EÚ. Ten súčasný nie je totiž udržateľný a žiadatelia o azyl nie sú spravodlivo rozdeľovaní do všetkých členských štátov.  Komisia sa tu venuje piatim oblastiam, ktoré si vyžadujú zmeny. Jednou z nich je tzv. dublinský systém, ktorý pod ťarchou migračných vĺn ukázal svoje limity.

Dublinský systém

Dublinské nariadenie stanovuje, ktorý štát je zodpovedný za vybavovanie konkrétnej žiadosti o azyl. V súčasnosti je to krajina prvého vstupu do EÚ. Pravidlá boli navrhnuté tak, aby sa celý proces udial v jednej krajine, no nerátalo sa s tým, že EÚ bude čeliť silným migračným vlnám. Preto je potrebné priniesť zmeny a postarať sa o to, aby  sa štáty delili o zodpovednosť.

V Európskom parlamente sa reforme azylového systému venuje poslankyňa Cecilia Wikström (ALDE, SV) . Vo štvrtok vo výbore pre občianske slobody predstaví svoju správu s pozmeňujúcimi návrhmi k dokumentu Komisie. Členovia výboru budú potom rokovať o tom, ako by sa do systému dalo vniesť viac solidarity.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Návrh, na ktorom sa pracuje, sa zaoberá aj rodinami a deťmi bez sprievodu, na ktoré sa doteraz moc neprizeralo. Podľa Europolu sa v roku 2016 v EÚ stratilo okolo 10 000 migrujúcich detí. UNHCR zas poukazuje na to, že až 35% migrantov, ktorí vstúpili do EÚ od 1. januára 2016 sú deti, pričom mnohé z nich cestujú bez sprievodu dospelých. V roku 2015 požiadalo o azyl v EÚ 85 482 maloletých bez sprievodu, trikrát viac ako v roku 2014. Polovica z nich bola z Afganistanu a 13% zo Sýrie.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices