zeny
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

MDŽ: Európsky parlament dáva do pozornosti ekonomické postavenie žien

Peniaze vás nespravia šťastnými, no dávajú vám slobodu. Slobodu rozhodnúť sa o vlastnej budúcnosti či opustiť násilného partnera. A neexistuje dôvod na to, aby bola táto sloboda ženám upieraná. Zarábajú menej ako muži, narážajú na sklenený strop, venujú viac času starostlivosti o deti a domácnosť a vo vysokej politike ich je ako šafranu. Európsky parlament sa tento rok rozhodol zasvätiť Medzinárodný deň žien ich ekonomickému postaveniu. 

MDŽ 2017 v Európskom parlamente

Aj keď sa veci pomaly dávajú do pohybu, stále ešte nemôžeme povedať, že ženy a muži sú si rovní. Ženy nielenže pracujú na menej platených pracovných miestach, no dostávajú menej zaplatené aj za rovnakú prácu ako muži.  Niektoré to majú ešte ťažšie, čelia násiliu, alebo im chýba vzdelanie. A to ich emancipáciu ešte viac znemožňuje. Výbor pre práva žien už tradične venuje MDŽ konkrétnej téme. A tento rok to je ekonomické postavenie žien. Počas nasledujúceho týždňa tak budú poslanci diskutovať o viacerých témach, konkrétne: ženy vo vede, násilie, politické rozhodovanie, platové rozdiely a rovnováha medzi prácou a súkromným životom  a rozvojové ciele OSN.

Počas nasledujúceho týždňa organizuje Európsky parlament viacero podujatí. 8. a 9. marca sa europoslanci stretnú s národnými poslancami z krajín EÚ a susedných štátov. Stretnutie otvorí predseda Parlamentu Antonio Tajani spoločne s komisárkou pre rodovú rovnosť Věrou Jourovou. Jeho súčasťou budú workshopy okolo piatich spomínaných tém. 8. marca večer bude za prítomnosti komisára pre výskum Catlosa Moedasa odovzdaná Cena  EÚ pre ženy-inovátorky. Na toto ocenenie, ktoré udeľuje Európska komisia, bolo nominovaných bolo 12 výnimočných žien z celej EÚ. 9. marca sa poslancom prihovorí Lamjá Hadží Bašár, nositeľka Sacharovovej ceny 2016.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Návštevnícke centrum Parlamentarium otvára výstavu fotografií a filmov s názvom Jedenásť žien tvárou v tvár vojne (Eleven women facing war). Ich autorom je viackrát ocenený fotograf a režisér Nick Danziger. Jeho snímky podávajú svedectvo o tom, o čom sa často nehovorí – o ťažkom osude žien, ktoré sa stali obeťami konfliktov v rôznych častiach sveta. Výstava, ktorú Európsky parlament organizuje spoločne Medzinárodným výborom červeného kríža, potrvá do 14. mája.

7. a 8. marca organizuje aj seminár pre novinárov. Okrem predsedníčky a členov výboru FEMM počas neho vystúpia viacerí pozvaní hostia. Jednou z nich je aj uznávaná francúzska fyzička a vnučka Marie Skłodowskej-Curie Hélène Langevin-Joliot a britská podnikateľka Gina Miller, ktorá dala podnet na súd, aby vláda ohľadne brexitu konzultovala s parlamentom.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices