Donald TUSK
Donald Tusk. PHOTO: © European Union- EP.

Donald Tusk zostáva predsedom Európskej rady

BRUSEL / Lídri na dnešnom zasadnutí Európskej rady v Bruseli zvolili na ďalšie dvaapolročné funkčné obdobie súčasného predsedu Rady Donalda Tuska. Na twitteri o tom informoval belgický premiér Charles Michel i luxemburský premiér Xavier Bettel. Slovensko podľa doterajších vyjadrení premiéra Roberta Fica aj ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka podporovalo Tuska.

Naopak, problém s ním malo jeho rodné Poľsko, na tento post navrhlo poľského europoslanca Jacka Saryusza-Wolského. Tusk bude europrezidentom do novembra 2019. Hoci Poľsko odmietalo Tuska podporiť, nemohlo ho vetovať. Na zvolenie šéfovi Európskej rady stačila kvalifikovaná väčšina.

„Európska rada rozhodla o zvolení Donalda Tuska za predsedu na ďalšie funkčné obdobie. Proti bolo len Poľsko,“ napísal na twitteri aj český premiér Bohuslav Sobotka.

Predsedu Európskej rady vo štvrtok volili premiéri a prezidenti členských krajín. Média už vopred priniesli informáciu, že Donald Tusk má dostatočnú podporu a mal by vyhrať bez problémov. Donald Tusk bol zvolený na ďalšie funkčné obdobie, ktoré je dlhé dva a pol roka.

Poľsko je proti

Donalda Tuska nepodporilo len jeho rodné Poľsko, kde momentálne vládne strana Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczyńkého. Kaczyński ho napríklad obviňuje zo smrti svojho brata – dvojčaťa, prezidenta Lecha Kaczyńkého. Poľská premiérka Beata Szydlo napísala svojim kolegom list, v ktorom obvinila Tuska z porušenia zásady neutrality proti členskému štátu, zapojenia sa do aktivít Európskej únie proti poľským záujmom, rovnako aj z podpory poľskej opozície.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Poliaci preto navrhli svojho kandidáta, poľského europoslanca Jacka Saryusza-Wolského. Podľa medializovaných informácií ho ale na dnešný summit nepozvali. Slovensko, podobne ako sa to očakáva aj od Česka a Maďarska, na summite podporí Donalda Tuska.

Témy summitu

Hlavnými témami summitu, súčasťou ktorého bola aj voľba predsedy Európskej rady, budú zamestnanosť, bezpečnosť, migrácia. Európska rada by mala potvrdiť potrebu podpory investícií, rastu a zamestnanosti. Lídri by sa mali zhovárať aj o jednotnom trhu.

Od maltského premiéra Josepha Muscata sa očakáva, že bude kolegov informovať o plnení záväzkov, ktoré lídri prijali vo februári na summite na Malte. Summit sa hlavne venoval problematike migrácie a dôraz bol zameraný na migráciu cez Stredozemné more. Na programe je aj téma bezpečnosti, respektíve vonkajších vzťahov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices