Copernicus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Nový satelit programu Copernicus prinesie presnejšie mapy mora aj pevniny

Vďaka novému satelitu sa skráti čas potrebný na získanie presných zemepisných údajov na polovicu. Jeho služby ocenia najmä poľnohospodári, stavitelia, rybári a všetci tí, ktorí potrebujú okamžitý prístup k aktualizovaným údajom o teréne.

Podpredseda Komisie Maroš Šefčovič k tomu uviedol: „Európania majú byť na čo hrdí. Najprv sme predstavili vesmírnu stratégiu EÚ, potom sme s raketou Ariane 5 vypustili štyri satelity programu Galileo, ktoré začali poskytovať prvé služby. Teraz urobil veľký skok vpred Copernicus. Je to dobrá správa pre poľnohospodárstvo, klímu aj životné prostredie. Jeho služby nám zjednodušia odhaľovanie znečistenia vody a našu schopnosť vyrovnať sa s katastrofami.“

Eurokomisárka pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a malé a stredné podniky Elżbieta Bieńkowska dodala: „Úspešný štart nového satelitu v rámci programu Copernicus opäť potvrdzuje špičkovú úroveň európskej prítomnosti vo vesmíre. Copernicus je najvyspelejší systém pozorovania Zeme na svete. Vďaka novému satelitu budeme mať k dispozícii ďalšie údaje, s ktorými  budeme schopní poskytovať nové a lepšie služby a aplikácie.“

Copernicus je európsky program na sledovanie Zeme. V súčasnosti je schopný vytvoriť obraz celej planéty už za 5 dní, čím sa potrebný čas podarilo skrátiť na polovicu. Najnovší satelit programu s názvom Sentinel-2B vypustili 7. marca nadránom o 2:49 SEČ z európskeho kozmodrómu vo Francúzskej Guajane. Pripojí sa k satelitu Sentinel-2A, ktorý je na obežnej dráhe od 23. júna 2015. Zavŕši sa tým misia satelitov programu Copernicus Sentinel 2.

Spomínané satelity poskytujú údaje vo vysokom rozlíšení, ktoré sa využívajú v rôznych satelitných službách a produktoch. To prinesie nové príležitosti pre podniky a tvorbu nových vysoko kvalifikovaných pracovných miest v EÚ, keďže Európska únia sprístupňuje získané údaje každému, bezplatne a v plnom rozsahu.

Z rýchlejších a presnejších údajov budú mať zároveň úžitok ľudia po celom svete. Vďaka nim sa napríklad znížia náklady na služby tzv. presného poľnohospodárstva. Bude tiež možné presnejšie monitorovať toxické šírenie rias a tak zvýšiť produktivitu chovateľov rýb. Vylepšené aplikácie sledovania prebiehajúcich prác zas ušetria výdavky stavebným spoločnostiam.

Viac..  Narazili ste na deepfake videá? Nová legislatíva ich môže obmedziť

Cieľom Komisie, ktorý si predsavzala už vo svojej Vesmírnej stratégii pre Európu, je naďalej zjednodušovať prístup k údajom z vesmíru pomocou nových priemyselných platforiem. V súlade s týmto preto plánuje osvetovú kampaň o programe Copernicus a zameranie sa na zlepšenie a rozšírenie využívania údajov z vesmíru. Na tento účel je určená pomoc začínajúcim podnikom a podpora vzniku európskych priemyselných kozmických centier a zoskupení v rôznych regiónoch Európy.

Súvislosti

Copernicus ako hlavný globálny poskytovateľ údajov o Zemi už dnes zachraňuje životy na mori, zrýchľuje odozvu na prírodné pohromy, ako sú napríklad zemetrasenia, lesné požiare a povodne. Zároveň umožňuje poľnohospodárom lepšie hospodáriť, zhromažďuje údaje z pozorovacích satelitov, pozemných staníc a leteckých a námorných snímačov.

Napríklad Koordinačné centrum pre reakcie na núdzové situácie zriadené Európskou komisiou sprístupnilo v rámci programu Copernicus službu mapovania núdzových situácií. Vďaka nej vznikli po zemetrasní v strednom Taliansku v auguste 2016 mapy najvážnejšie postihnutých území s odstupňovaným rozsahom škôd.

Copernicus spracúva údaje a  poskytuje užívateľom spoľahlivé a aktuálne informácie v šiestich tematických oblastiach: monitorovanie pevniny, monitorovanie mora , monitorovanie atmosféry, zmena klímy, reakcia na núdzové situácie a bezpečnosť.

Väčšina z týchto služieb je už v plnej prevádzke, a to vďaka údajom o pozorovaní Zeme získaným z prvých satelitov Sentinel a niekoľkých pomocných misií iných prevádzkovateľov.

V je súčasnosti na obežnej dráhe 5 satelitov programu Copernicus (Sentinel 1A, 1B, 2A, 2B and 3A).

O dac

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices