zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 9. týždňa 2017

PRAVDEPODOBNOSŤ ZVÝŠENIA SADZIEB FED-OM RASTIE

EUROZÓNA: Index ekonomickej dôvery v eurozóne stúpol len nepatrne o 0,1 bodu na úroveň 108 bodov a v EÚ vzrástol o 0,3 bodu na 108,9 bodu. Podľa prieskumu Európskej komisie sa zvýšila dôvera v priemysle, službách a v stavebníctve eurozóny a naopak zhoršila sa nálada medzi spotrebiteľmi a v maloobchode. Spomedzi veľkých európskych ekonomík sa zlepšila nálada vo Francúzsku, v Španielsku aj vo Veľkej Británii, nezmenila sa v Taliansku a Holandsku a mierne sa zhoršila v Nemecku.

„Inflácia cien priemyselných výrobcov za január výrazne medziročne vzrástla na 3,5 %, oproti predošlej hodnote 1,6 %. Taktiež rastúce ceny priemyselníkov predčili aj očakávania trhu na úrovni 3,2 %. Prvý odhad CPI inflácie v eurozóne za február dopadol presne podľa očakávaní a spotrebiteľské ceny medziročne vzrástli o 2 %. Eurostat vo štvrtok zverejnil údaje o harmonizovanej miere nezamestnanosti v krajinách EÚ,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Miera nezamestnanosti v januári v eurozóne dosiahla 9,6 %. Medzimesačne sa síce nezamestnanosť nezmenila, ale medziročne je nižšia. Aktuálne je nezamestnanosť v menovom bloku najnižšia od mája 2009. V celej EÚ dosiahla januárová miera nezamestnanosti úroveň 8,1 % a je najnižšia od januára 2009. Na Slovensku sa harmonizovaná nezamestnanosť podľa Eurostatu v januári znížila na 8,6 % z decembrových 8,8 %. V piatok boli zverejnené finálne čísla indexov nákupných manažérov [PMI indexy] za tohtoročný február. Kompozitný PMI index za eurozónu dosiahol úroveň 56 bodov [v januári 54,4 bodu] a dosiahol tak 70 – mesačné maximum, čo signalizuje silný ekonomický rast eurozóny v prvom tohtoročnom kvartáli. Ekonomická aktivita sa podľa PMI indexov zlepšila aj v Nemecku, vo Francúzsku, v Taliansku a Španielsku.

USA: Americké objednávky tovarov dlhodobej spotreby potvrdili zlepšujúcu sa situáciu v priemysle. Vzrástli o 1,8 % po minulo mesačnom poklese o -0,8 % a očakávaniach trhu na úrovni 1,6 %. Čísla z US realitného trhu však priniesli sklamanie, kde sa rozjednané predaje domov v januári medzimesačne znížili. Nálada amerických spotrebiteľov sa vo februári výrazne zlepšila a index spotrebiteľskej dôvery z dielne výskumnej organizácie Conference Board vzrástol na úroveň 114,8 bodu, čo je najvyššia hodnota za ostatných 15 rokov. Rast indexu majú na svedomí optimistickejšie očakávania spotrebiteľov. Americké ministerstvo obchodu zároveň potvrdilo svoj predbežný odhad rastu HDP a US ekonomika v 4. kvartáli vlaňajška vzrástla o 1,9 %, pričom očakávania boli na úrovni 2,1 %. Spotrebiteľské výdavky rástli rýchlejšie ako podľa pôvodného odhadu očakávalo, ale vládne výdavky ministerstvo revidovalo nadol. Americký priemyselný index ISM rástol vo februári výraznejšie, ako trhy očakávali, a to o 1,7 bodu oproti januárovej hodnote.

Donald Trump vo svojom prejave v Kongrese nepovedal detailnejšie informácie ohľadom ohlasovanej daňovej reformy. Stále tak netušíme, o aké zníženie daní pôjde, koho sa bude týkať a ani to, či dôjde aj k zavedeniu špeciálnej cezhraničnej dane. Trump ale opäť pripomenul, že mierni zvýšiť vládne výdavky hlavne do infraštruktúry a do obrany. Dudley z Fed-u sa nechal počuť, že aktuálny vývoj je naklonený zvyšovaniu sadzieb, a že by k tomu mohlo dôjsť pomerne skoro. Taktiež Williams z Fed-u nadviazal na jeho slová a uviedol, že zamestnanosť v americkom hospodárstve je veľmi dobrá a že Trumpova daňová reforma bude tlačiť infláciu nahor. Inými slovami povedané, aj on naznačil, že k zvýšeniu sadzieb môže dôjsť čoskoro. V piatok mala prejav šéfka Fed-u Janet Yellenovej v Chicagu, na ktorom naznačila, že Fed pravdepodobne na najbližšom zasadnutí 15. marca zvýši sadzby. V stredu Fed zverejnil správu z Béžovej knihy, ktorá pravidelne poskytuje obraz o vývoji ekonomiky. V sumáre sa skonštatovalo, že americká ekonomika mierne rastie a spotrebiteľské výdavky sú stále silné. Čo sa týka trhu práce, situácia je vo viacerých regiónoch rôznorodá a napätá, niekde rastie nedostatok kvalifikovaných pracovných síl, niekde sa zas zrýchľuje rast miest. Nových žiadosti o podporu v nezamestnanosti za 7.týždeň tohto roka pribudlo 223 tis., čo je podstatne menej ako trh očakával [245 tis.], a tiež aj menej ako za predchádzajúce obdobie [242 tis.].

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

NEMECKO: Podľa predbežného odhadu sa inflácia v Nemecku medziročne zvýšila až o 2,2 %, čo predstavuje nárast oproti januárovým 1,9 % a zároveň ide o najvyšší rast cien od augusta 2012. Inflácia v Nemecku tak už prekročila 2 %-nú hranicu, ktorá predstavuje inflačný cieľ ECB. Vývoj nemeckej inflácie podnietil k reakcii aj šéfa Bundesbanky Weidmanna, ktorý upozornil, že voľná menová politika ECB a nízke sadzby nenútia vlády jednotlivých krajín, aby konsolidovali svoje rozpočty, keďže dlh nevytvára vysoké úrokové náklady. Nemeckým predstaviteľom sa rast cien spolu s nízkym sadzbami a slabým eurom evidentne príliš nepáči. Miera nezamestnanosti v Nemecku zotrvala na úrovni 5,9 %.

FRANCÚZSKO: Viaceré prieskumy verejnej mienky vo Francúzsku ukázali, že extrémistická kandidátka Marie Le Penová „stráca svoju silu“. Podľa prieskumu by 1. kolo volieb vyhrala pred ľavicovým kandidátom E. Macronom len s veľmi malým náskokom. Iné prieskumy dokonca ukázali, že by Le Penová skončila až tretia a nepostúpila by tak ani do 2. kola volieb. Tieto prieskumy ale počítajú nielen s Macronom, ale aj s hypotetickým novým kandidátom Alainom Juppem, ktorý však oficiálne svoju kandidatúru nezverejnil a ide tak zatiaľ len o špekuláciou trhov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices