erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. PHOTO: © European Union.

Diplomatický spor medzi Holandskom a Tureckom pokračuje, Ankara hrozí odvetou

ISTANBUL / Demonštranti v Istanbule v nedeľu strhli z holandského konzulátu holandskú vlajku a nakrátko ju nahradili tureckou. O protestnú akciu vyvolanú odmietavým postojom Amsterdamu k snahám tureckých politikov osloviť tureckú menšinu v Holandsku informovala agentúra AFP. Vzťahy medzi oboma štátmi cez víkend dospeli k otvorenej roztržke.

Ankara hrozí Holanďanom tvrdou odvetou za to, že cez víkend tureckú ministerku pre záležitosti rodiny eskortovali ako nežiaducu osobu do Nemecka. Ešte predtým v sobotu holandská vláda zakázala pristáť v Rotterdame tureckému ministrovi zahraničia.

Obaja členovia tureckej vlády chceli agitovať medzi tureckou menšinou pred referendom o kontroverznej tureckej ústavnej novele, ktorá má posilniť právomoci hlavy štátu. Tureckú ministerku pre záležitosti rodiny Fatmu Betül Sayan Kayaovu, vyhostenú z Holandska, pri prílete do Istanbulu uvítal dav s tureckými zástavami.

„Zaobchádzali s nami neľudsky a nemorálne. Správať sa takto k žene a členke vlády je žalostné,“ posťažovala si ministerka novinárom. „Nemali sme nijako v úmysle miešať sa do holandských záležitostí. Ale ako držiteľka diplomatického pasu nepotrebujem povolenie, aby som sa stretla so svojimi spoluobčanmi na našom konzuláte, ktorý je považovaný za turecké územie. Zastavili nás 30 metrov od konzulátu a nášmu konzulovi nedovolili vyjsť z budovy, aby sa s nami mohol stretnúť. Zadržiavali nás potom hodiny,“opísala.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

Pred tureckým konzulátom v Rotterdame v nedeľu ráno polícia na koňoch a za pomoci psov a vodných diel rozháňala dav asi 2 000 stúpencov tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana; demonštranti na policajtov hádzali kamene a zápalné fľaše.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Erdogan

Erdogan: Prístupový proces EÚ s Ukrajinou uviazne ako v prípade Turecka

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tvrdí, že prístupové rokovania Ukrajiny a Moldavska s Európskou úniou …

Consent choices