potraviny
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanci žiadajú sprísnenie kontrol bezpečnosti potravín

Ako spotrebitelia by ste si mali byť istí, že jedlo, ktoré jete, je bezpečné. Škandály s jedlom, ako napríklad vtedy, keď sa prišlo na to, že konské mäso sa predávalo ako hovädzie, nás donútili zamyslieť sa nad tým, ako dohliadame na bezpečnosť potravín v celom potravinovom reťazci. V stredu 15. marca bude Európsky parlament hlasovať o nových, prísnejších pravidlách. Poslankyňa Karin Kadenbach (S&D, AT), ktorá má v Parlamente túto legislatívu na starosti, vo videu vysvetľuje, čo sa zmení.

Tvorcovia novej legislatívy očakávajú, že zlepší možnosť sledovať, odkiaľ potraviny prichádzajú a bude vďaka nej jednoduchšie zakročiť proti podvodom. Taktiež by mala pomôcť zlepšiť dôveru spotrebiteľov. Umožňuje rýchlejšie reagovať v prípade škandálov a stanovuje jednotné a prísnejšie tresty pre podvodníkov. Pri príprave nových pravidiel sa pamätalo aj na zdravie a životné podmienky hospodárskych zvierat.

Potravinová bezpečnosť v EÚ

Európske pravidlá týkajúce sa potravinovej bezpečnosti patria medzi najprísnejšie na svete. Za bezpečné preto možno považovať aj u nás vyrábané potraviny.

V dnešnom globalizovanom svete sa potraviny vyrábajú z prísad pochádzajúcich z rôznych kútov svete, čo komplikuje dohľad nad ich výrobou a uľahčuje podvody.

Preto je veľmi dôležité, aby sme posilnili kontroly na všetkých stupňoch výroby, aby sme dohliadali na zdravie ľudí, zvierat aj rastlín a správne implementovali legislatívu.

Škandál s konským mäsom

Podvody s potravinami nie sú ničím novým. Vyskytli sa už prípady, keď sa vajcia z klietkových chovov predávali ako bio alebo ryby z chovu ako čerstvo vylovené z otvoreného mora.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Škandál s konským mäsom vypukol v roku 2013, keď sa v potravinách, na ktorých sa uvádzalo, že obsahujú hovädzinu, našlo stopy konského mäsa. V niektorých potravinách sa tu dokonca nenachádzalo žiadne hovädzie, ale len konské mäso.

V tomto prípade nešlo tak o otázky potravinovej bezpečnosti, ale skôr o podvod, no aj tak to podnietilo prehodnotiť efektivitu kontrol v rámci celého potravinového reťazca.

„Daný zákon chce predchádzať podobným škandálom, má však aj ďalší cieľ, pretože podľa nás majú Európania v maximálnej miere právo na zdravie, pričom to platí pre zvieratá aj rastlinstvo. Preto potrebujeme v celej Európe prísne kontroly zamerané na kvalitu,“ vysvetľuje spravodajkyňa Karin Kadenbach (S&D, AT).

O novom právnom rámci pre všetky krajiny EÚ budú poslanci hlasovať v stredu 15. marca. Nová legislatíva by sa mala začať uplatňovať od konca roku 2019.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices