arktida
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Nárast teploty na Zemi spôsobuje topenie ľadu. Z Arktídy ho každoročne ubudne až 280 miliárd ton

Poslanci sa chystajú hlasovať o novej stratégii pre Arktídu. No životné prostredie je len jednou z viacerých otázok, ktoré tu treba riešiť. Roztopený ľad otvára nové námorné cesty dôležité pre medzinárodný obchod, umožňuje ťažbu prírodných zdrojov a turistiku. Na kontinente sa okrem toho stretávajú vojenské záujmy viacerých krajín.

Arktída sa za posledné roky zohrievala dvakrát rýchlejšie ako zvyšok zemegule. Oceánske ľadovce sa od roku 1981 zmenšili asi o 40%. Niektoré odhady dokonca tvrdia, že roztápanie Arktídy môže počas 21. storočia zdvihnúť hladinu svetových oceánov o 50 centimetrov.  Poslanci preto požadujú ochranu tamojšieho krehkého ekosystému a zákaz ťažby zemného plynu a ropy.

Roztápajúca sa ľadová pokrývka sprístupňuje ložiská ropy a zemného plynu. Otvárajú sa tu cesty pre turistov a nové námorné trasy medzi Európou a Áziou, plavba po ktorých trvá dvakrát kratšie. Tieto zmeny so sebou prinášajú nové environmentálne a geopolitické výzvy. Poslancom neunikla prítomnosť ruských ozbrojených síl ani záujem Číny o nové obchodné cesty a prírodné zdroje.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

„Arktída bola už dlhú dobu predmetom konštruktívnej medzinárodnej spolupráce a regionálnym usporiadaním bez napätia. Chceme, aby to tak aj zostalo. Potrebujeme zabrániť militarizácii Arktídy. Okrem toho je dôležité, aby sa tu rešpektovalo medzinárodné právo,“ vysvetľuje spoluautor parlamentného uznesenia Estónec Urmas Paet (ALDE).

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices