Mark Rutte
Mark Rutte. PHOTO: © European Union- EP.

Voľby v Holandsku vyhral premiér Rutte

AMSTERDAM / Stredopravá strana holandského premiéra Marka Rutteho získala podľa prvých čiastkových výsledkov stredajších volieb 33 kresiel v 150-člennom parlamente. 

Vyplýva to zo sčítania zhruba 95 percent volebných okrskov. Na druhom mieste s 20 mandátmi skončila nacionalistická Strana pre slobodu (PVV) Geerta Wildersa, ktorá za VVD oproti očakávaniam výrazne zaostala. Wilders už Rutteho víťazstvo uznal.

Rutte sa už po zverejnení prvých exit pollov vyhlásil za víťaza volieb. Holandsko podľa neho dokázalo zastaviť vlnu populizmu po vlaňajšom britskom referende a amerických voľbách.

Dôvod na spokojnosť mal však aj Geert Wilders, ktorý so svojimi stúpencami oslávil posilnenie svojej strany o štyri parlamentné kreslá.

Pozorovatelia varujú, že zostavovanie nového kabinetu bude zrejme komplikovaný proces, ktorý môže trvať niekoľko týždňov až mesiacov.

Viac..  M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

Vzhľadom na oslabenie koaličnej sociálnodemokratickej Strany práce si Rutte bude musieť zrejme hľadať nových partnerov na pravej strane politického spektra. Premiér pritom vopred vylúčil možnosť spoločného vládnutia s Wildersom.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Holandsko do Európskej komisie posiela svojho šéfa diplomacie Wopkeho Hoekstru

Novým eurokomisárom za Holandsko by sa mal stať terajší minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra. Holandská …

Consent choices