Zaborska
Europoslankyňa Anna Záborská. PHOTO: © European Union- EP.

Záborská: EÚ nemá mandát presadzovať potraty na pôde OSN

Európsky parlament prijal návrh uznesenia o prioritách EÚ na zasadnutie Rady OSN pre ľudské práva v roku 2017. Jeho súčasťou je aj paragraf 23, v ktorom Parlament dôrazne žiada, aby sa EÚ „aj naďalej zasadzovala za sexuálne a reprodukčné práva“. Ich súčasťou je pritom aj tzv. „právo na potrat“.
 
„EÚ nemá mandát presadzovať na pôde OSN v mene členských štátov tzv. právo na potrat, pretože európske ani medzinárodné zmluvy takéto právo nepoznajú. Parlament tu opäť prekročil svoje kompetencie,“ uviedla po hlasovaní slovenská europoslankyňa Anna Záborská.
 
Podľa Záborskej práve systematické ignorovanie výlučných kompetencií členských štátov v hodnotových otázkach vyvoláva v ľuďoch sklamanie z európskeho projektu. „Ľudia mi hovoria, že nerozumejú tomu, ako môže EÚ doma hovoriť, že otázka regulácie potratov je vecou členských štátov, a zároveň v ich mene podporovať na medzinárodnom fóre organizácie, ktorých cieľom je presadzovanie ničím neobmedzenej potratovej politiky. Cítia sa oklamaní a strácajú dôveru k EÚ, upozornila slovenská europoslankyňa.
 
Uznesenie obsahuje aj výzvu, aby EÚ aktívne spolupracovala s nedávno vymenovaným nezávislým expertom na ochranu proti násiliu a diskriminácii na základe sexuálnej orientácie a rodovej identity. Ten za súčasť svojho mandátu považuje aj presadenie právneho uznania rodovej identity vo všetkých štátoch sveta, hoci tento termín je vnímaný ako problematický nielen vo väčšine štátov, ale aj vo vedeckej komunite. 
Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

O dac

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Už 8. júna 2024 nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Ak máte záujem o členstvo v okrskovej komisii za …

Consent choices