angela-merkel
Nemecká kancelárka Angela Merkel. PHOTO: © European Union- EP.

Merkel vycestovala do USA, stretne sa s Trumpom

BERLÍN/WASHINGTON D.C. / Nemecká kancelárka Angela Merkel sa v piatok stretne s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Budú spolu rokovať o Sýrii, vzťahoch s Ruskom a Čínou, či o vzájomných hospodárskych vzťahoch. Pôvodne sa mala politička s hlavou USA stretnúť už v utorok, ale cestu musela pre zlé počasie odložiť.

V Nemecku i ďalších krajinách Európy panujú obavy o osud vzájomného spojenectva USA a Európy po nástupe nového šéfa Bieleho domu, a to predovšetkým kvôli jeho výrokom na adresu NATO i EÚ. Rozvoj vzájomných vzťahov tak bude určite jednou z hlavných tém schôdzky Trump – Merkel.

Vysoko postavení manažéri

Dôležitým bodom rokovania nemeckej kancelárky s prezidentom bude budúcnosť vzájomných obchodných vzťahov. Merkel plánuje dať najavo, že Nemecku záleží na voľnom obchode. Akúkoľvek dohodu s Washingtonom chce Berlín uzavrieť iba so zvyšnými členskými štátmi únie.

Trump by dal prednosť dvojstrannej dohode. Merkel pri návšteve USA sprevádza početná podnikateľská delegácia, v ktorej sú vysoko postavení manažéri firiem ako BMW či Siemens.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

Okrem hospodárstva a vzťahov s Nemeckom a EÚ chce Merkel s Trumpom hovoriť aj o možnostiach riešenia konfliktu v Sýrii, Lýbii, Afganistane a na východnej Ukrajine. Štátnici by sa mali venovať aj otázke boja proti terorizmu a migrácii.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices