fico
Premiér Robert Fico. PHOTO: © European Union- EP.

Premiér Fico je chorý, neodletel do Haagu

BRATISLAVA / Predseda vlády Robert Fico zrušil v piatok zo zdravotných dôvodov pracovnú cestu do holandského Haagu. Dôvodom by mala byť viróza. Fico sa v Haagu mal stretnúť s predstaviteľmi medzinárodnej justície, konkrétne s predsedníčkou organizácie Eurojust Michèle Coninsx a slovenským sudcom Medzinárodného súdneho dvora Petrom Tomkom. 

Eurojust je orgánom Európskej únie pre justičnú spoluprácu v trestných veciach. Funguje od roku 2002, pričom jeho úlohou je pomáhať policajtom, prokurátorom a sudcom v boji proti závažnej cezhraničnej trestnej činnosti. V organizácii pôsobí viac ako 85 prokurátorov z členských krajín EÚ a traja styční prokurátori zo Švajčiarska, Nórska a USA. Pri výkone ich úloh im pomáha viac ako 200-členný administratívny aparát. Každý štát EÚ má v Eurojuste svojho národného člena.

Premiér mal tiež naplánované stretnutie so slovenským zástupcom na Medzinárodnom súdnom dvore Petrom Tomkom. Ten je jedným z 15 sudcov súdneho dvora a v rokoch 2012 až 2015 pôsobil ako jeho predseda. Medzinárodný súdny dvor je hlavným súdnym orgánom Organizácie Spojených národov. Jeho prvoradou úlohou je riešenie sporov medzi štátmi a vydávanie poradných posudkov k právnym otázkam.

Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices