mikolasik foto
Europoslanec Miroslav Mikolášik. PHOTO: Archív MM.

Miroslav Mikolášik: Podvod s konským mäsom sa už nemôže opakovať

Nedávny škandál s konským mäsom ukázal, že pôvod potravín sa stále nedá dostatočne vypátrať. Europoslanci navyše upozorňujú, že ani výrobky označené ako BIO nemusia byť skutočne BIO. Európsky parlament preto prišiel s novou, prísnejšou legislatívou a s vyššími pokutami pre podvodníkov, ale aj s cezhraničnými kontrolami výrobkov.

Pôvod potravín sa stále nedá dostatočne dosledovať. Novú legislatívu preto pripravuje už aj Európsky parlament.

„Potrebujeme vedieť, kde sa prípadné nekvalitné potraviny nachádzajú, aby sme ich vedeli identifikovať,“ uviedol europoslanec Ivan Štefanec z Európskej ľudovej strany.

Kontroly

Podľa novej legislatívy budú môcť inšpektori robiť kontroly na farmách aj v iných členských krajinách a pod medzinárodným dohľadom. Navyše kontroly môžu byť neohlásené v celom reťazci od producentov na farmách, až po predajné pulty v obchodoch.

„Aby neboli žiadne možné podvodné konania ako v prípade toho známeho podvodu s tým konským mäsom, ale aj ďalšie,“ dodal europoslanec Miroslav Mikolášik.

Počíta sa aj s presnejšími označeniami výrobkov, aby sa spätne dalo dohľadať odkiaľ mäso pochádza. „Umožní, aby každá jedna potravina mala svoj pôvod krajiny a svojho výrobcu,“ vysvetľuje Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov.

Verejné chladničky

Po tom, čo nová legislatíva vojde do platnosti sa už môže napríklad naplno spustiť aj nový program potravinovej pomoci v celej Únii. Na miestach, kde sa zdržiava veľa ľudí pribudnú takzvané verejné chladničky.

Viac..  I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

„Sú to miesta, chladničky ktoré sú dostupné verejnosti, kde ľudia môžu nechať potraviny a iní ľudia zase môžu si tieto potraviny zobrať,“ hovorí europoslankyňa Jana Žitňanská.

Europoslanci si tak od nových pravidiel sľubujú oveľa väčšiu transparentnosť a že na stole budeme mať naozaj to, čo si v obchode kúpime.

O red

Odporúčame pozrieť

potraviny

Európska federácia potravinových bánk hovorí o potravinovej neistote Ukrajincov

Päť miliónov Ukrajincov sa počas zimy ocitlo v situácii potravinovej neistoty. Uviedol to predseda Európskej …

Consent choices